Σελίδες

Η Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη για την υλοποίηση του έργου της εταιρείας ¨ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ¨



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Βέροια
17 Νοεμβρίου
  2011

Αριθ. Πρωτ.:
  οικ.24808/2055

Προς:
Περιφερειακό
 συμβούλιο
Ταχ. Διεύθυνση
Ταχ. Κώδικας
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
FAX
E-mail
: Μητροπόλεως 44
: 59100, Βέροια
: Θ. Γαλοπούλου
: 23313 50104
: 23310 72294


ΘΕΜΑ: Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων Νομού Ημαθίας» και έγκριση του κειμένου της σύμβασης.


Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας  εισηγείται τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Π.Κ.Μακεδονίας με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ του Ν. Ημαθίας για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, έχοντας υπόψη την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και ειδικότερα τις παρακάτω διατάξεις όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά:
Το Ν. 3614/2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013» (ΦΕΚ 267 Α/3-12-2007) και ειδικότερα το άρθρο 22 παρ. 3 αυτού
Το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/ Α/7-6-2010): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης και ειδικότερα το άρθρο 100 αυτού
Την υπ. αριθ. 46/2011Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Ν. Ημαθίας, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου και της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας (Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΚΜ) για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας» το οποίο θα καλείται εφεξής χάριν συντομίας «το Έργο»
Την με αριθ. πρωτ. 3417/7-4-2009 έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο επιβεβαιώθηκε η διαχειριστική επάρκεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τελικού δικαιούχου και φορέα υλοποίησης του έργου του θέματος
Την υπ. Αριθ. 4745 / ΕΥΦΥ 289/3-2-2011 εγκύκλιο «Οδηγίες για ΕΥΔ-ΕΔΑ για τις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ»
Το γεγονός ότι για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης απαιτείται απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου συγκεντρωτικής και ελεγχόμενης απόρριψης απορριμμάτων στο Νομό Ημαθίας ήταν έκδηλη ήδη από τη δεκαετία του 1990, όταν λειτουργούσαν πάνω από 250 χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης, σ’ ένα νομό με έκταση μόλις 1.700,8 τετρ. χλμ  και πληθυσμό 144.076 κάτοικοι / δεδομένα του 2007.
Το Νοέμβριο του 1995 με την υπ. αριθ. 21 ομόφωνη απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε επίπεδο νομού που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα γενικά της ρύπανσης, θα διασφάλιζε τη προστασία του περιβάλλοντος, της αισθητικής και κυρίως του υδροφόρου ορίζοντα. Απόφαση που στήριξαν ομόφωνα και όλοι οι δήμοι του νομού.
Στις 17-1-1996 με την υπ. αριθ. 1 απόφασή του το Ν.Σ. Ημαθίας ανέθεσε τη μελέτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επειδή υπήρχαν έντονες αντιρρήσεις από τους κατοίκους για τη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ήταν ένας από τους όρους της χρηματοδότησης του έργου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια η διαδικασία της χωροθέτησης του έργου διήρκησε χρόνια, πριν καταλήξει στη θέση 12 «ΠΛΑΣΤΗΡΕΣ», στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Μακεδονίδος κυριότητας του δημοσίου, στο χώρο του παλαιού δανειοθαλάμου αργίλου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Φράγμα Αλιάκμονα- Πολυδενδρίου. Σημειώνεται ότι η θέση εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ παρ όλη την αρνητική γνωμοδότηση του Ν.Σ. Ημαθίας και τις έντονες αντιδράσεις φορέων και οικολογικών ομάδων του νομού.
Εν τω μεταξύ αλλάζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, απαγορεύεται η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και οδηγούμαστε στη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Στο νομό ιδρύεται ο ΕΣΔΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων) ΟΤΑ Νομού Ημαθίας, ο οποίος αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου. Με εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ (απόφαση 182219/23-12-2004), εγκρίνεται η χωροθέτηση του έργου στη συγκεκριμένη θέση και παραχωρείται στον ΕΣΔΑ έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, με απόφαση του Γ.Γ. Της Π.Κ. Μακεδονίας (αρ. αποφ. 3480/08-07-2009 ).
Το έργο δημοπρατείται με το σύστημα «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη» και ανάδοχος αναδεικνύεται  η εταιρεία ¨ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ¨ και το 2010 υπογράφεται η σχετική σύμβαση οικονομικού αντικειμένου 40,078,149€ και η εταιρεία εκπονεί τη μελέτη εφαρμογής του, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην οποία περιληπτικά περιλαμβάνονται οι ακόλουθες λειτουργίες:
Συγκρότημα μηχανικής διαλογής και παραγωγής υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα (Solid Recovered Fuel – SRF) προς διάθεση για ενεργειακή αξιοποίηση σε κατάλληλες βιομηχανικές μονάδες.
Αναερόβια χώνευση, κομποστοποίηση, ραφινάρισμα προδιαλεγμένων οργανικών υλικών από πρόγραμμα διαλογής στην πηγή της βιολογικής ιλύος
Χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων χωρητικότητας τουλάχιστον 15 ετών και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια παραχώρησης του έργου
Έργα υποδομής (συνδέσεις με το οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των απορριμ- ματοφόρων και λοιπών βαρέων οχημάτων που θα εξυπηρετούν το έργο της εγκατάστασης, κλπ.)
 Προκειμένου ο ΕΣΔΑ να έχει τη δυνατότητα εξεύρεσης οικονομικής ενίσχυσης από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου, απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α/03-12-2007) «Διαχείριση , έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013» η ύπαρξη Διαχειριστικής επάρκειας του, ως φορέας υλοποίησής.
Επειδή ο ΕΣΔΑ Ο.Τ.Α. Ν. Ημαθίας δεν μπορεί να αποκτήσει την υπόψη απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια ζητά τη συνδρομή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η οποία διαθέτει υπηρεσίες με διαχειριστική επάρκεια τύπου Α (όπως η Δ/νση Τεχνικών έργων της ΠΚΜ, σύμφωνα με το υπ. αριθ. 3417/7-4-2009 έγγραφο της ΕΔΑ της ΠΚΜ επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας τελικού δικαιούχου).
Σημειώνεται ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2011 τα απορρίμματα του νομού μεταφέρονται σε γειτονικούς νομούς (Κοζάνης, Πέλλας) με αυξημένο βέβαια κόστος για τους πολίτες, διότι έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία του υφιστάμενου ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) δίπλα στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα.
 Επειδή
από τα παραπάνω είναι προφανής η ανάγκη υλοποίησης του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών αλλά και των υπόγειων υδάτων
αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας να συνδράμει τις πρωτοβουλίες φορέων που αποσκοπούν στην υλοποίηση έργων αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος
 Εισηγούμεθα
Την έγκριση της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων Νομού Ημαθίας» και την έγκριση του κειμένου της υπόψη προγραμματικής σύμβασης όπως αυτή συντάχθηκε από τον ΕΣΔΑ.

 O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
  
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ