Σελίδες

Μια «ταινία»,που πολύ ..βρωμάει ....


«Σκοτεινά σημεία», διαρκώς αυξανόμενα ερωτήματα και απορίες προκύπτουν από την αιφνιδιαστική εμφάνιση στο διαδίκτυο αποσπασμάτων από ταινία προσβλητική για τον Μωάμεθ, η οποία έχει πυροδοτήσει κύματα αγανάκτησης σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες έχουν γίνει θέατρο εξοργισμένων διαδηλώσεων με στόχο, κυρίως, τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν στην ταυτότητα, στα κίνητρα και τους στόχους των δημιουργών της, αλλά και στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για να γνωστοποιηθεί στον αραβικό κόσμο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ που πυρπολήθηκε στην Τυνησία
Μιας συγκυρίας εξαιρετικά ευαίσθητης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του Ιράν και στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης»,
Αμέσως μετά τη δολοφονία των 4 Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη (πρέσβης και προσωπικό), την Τετάρτη το πρωί τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να «σκαλίζουν» τα της ίδιας της ταινίας, η οποία ολοένα και περισσότερο μοιάζει να μην υπήρξε ποτέ ως πραγματική ταινία με το συγκεκριμένο θέμα και τίτλο. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» δημοσίευσε μια συνέντευξη από κάποιον Σαμ Μπάσιλ, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο Αμερικανο-εβραίος παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες, για να αποκαλυφθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο με αυτό το όνομα.
Οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι μετά από ενδελεχή έρευνα δεν έχουν κανέναν υπήκοο με αυτό το όνομα, ενώ όταν τα διάφορα ΜΜΕ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο που είχε αξιοποιήσει και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει Σαμ Μπάσιλ. Το τηλέφωνο αντιστοιχούσε σε έναν55χρονο Αιγύπτιο Χριστιανό Κόπτη, ονόματι Νακούλα Μπασιλέι Νακούλα, ο οποίος κατοικεί στην Καλιφόρνια, και ο οποίος φέρεται να είναι ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής της επίμαχης ταινίας αν και αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη δημιουργία της.
Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί ούτε η εταιρεία του είναι καταγεγραμμένη στον επίσημο κατάλογο κινηματογραφικών παραγωγών ούτε η εν λόγω ταινία έχει καταγραφεί επισήμως, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διανεμηθεί κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ο Νακούλα, ως Μπάσιλ, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε περισσότερα από 45 άτομα προσωπικό και 60 ηθοποιούς και ότι χρειάστηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι περισσότεροι ειδικοί που είδαν τα αποσπάσματα μιλούν μάλλον για ερασιτεχνικές λήψεις ευτελούς αξίας. Η υπόθεση μπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην ταινία, και που σήμερα προσπαθούν να κρύψουν τα ονόματά τους, καταγγέλλουν ότι συμμετείχαν ...σε άλλη ταινία, με την ονομασία «Πολεμιστές της Ερήμου», που διαπραγματευόταν μια ιστορία προ 2.000 χρόνων. Καταγγέλλουν επίσης ότι το σενάριο που είχαν δεν ανέφερε πουθενά τον Μωάμεθ και ότι στα περισσότερα αποσπάσματα έχουν ντουμπλαριστεί τα λόγια τους με αποσπάσματα που οι ίδιοι ουδέποτε συνάντησαν.
Μια τελευταία λεπτομέρεια: Ο Νακούλα έχει υπάρξει τρόφιμος των αμερικανικών φυλακών καθώς εξαπατούσε τράπεζες χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά. Εκτός από την 21μηνη φυλάκιση, και ένα πρόστιμο 790.000 δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει το 2010, στον Νακούλα απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί υπολογιστές και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για πέντε χρόνια. Η αστυνομία της Καλιφόρνια έχει προχωρήσει ήδη σε ελέγχους στο σπίτι του και προσπαθεί, όπως λέγεται, να εντοπίσει και τον ίδιο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές απεργάζονται το κατηγορητήριο εναντίον του.