Σελίδες

‍MOMus / ΕΠΕΤΕΙΟΣ 1821-2021

 

 

«Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν’ αρπάξει τ’ άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ’ όλα τα χρέη του»

-Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), Τα Δίκαια του Ανθρώπου, Άρθρον 35, «Νέα Πολιτική Διοίκηση των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας», Βιέννη 1797.

 

Με αυτό το επαναστατικό κείμενο του Ρήγα Βελεστινλή που αναφέρεται στα δικαιώματα των ανθρώπων -και δη των πολιτών μιας κοινωνίας- υποδεχόμαστε τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης στο MOMus.

 Η οπτική αποτύπωση ανήκει στη γραφίστρια Φωτεινή Φιλοξενίδου, και φιλοξενείται ως μπάνερ στην νότια πύλη της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια χαρακτήρισε τα λόγια του Βελεστινλή «χέρια/φωτιά/φτερά (…) ελεύθερα σχεδιασμένα ‘χέρια’ που διεκδικούν και αντιστέκονται και που στην ένωσή τους υπονοούν φωτιά/φτερά - ή, σε μια διαφορετική ανάγνωση, επανάσταση/ελευθερία. Χέρια που εκτείνονται, που ζητούν, που προσκαλούν, που συνδέουν, που ενθαρρύνουν, που υπερασπίζονται, που μάχονται, που αναγνωρίζουν και που ευγνωμονούν τους αγωνιστές της ελευθερίας».

 Μνήμη, ενδοσκόπηση και πορεία προς τα εμπρός είναι τα μηνύματα της φετινής, εθνικής επετείου, ακόμα πιο απαραίτητο στις συνθήκες της πανδημίας που ζούμε.

Φόρος τιμής στο πνεύμα της ελληνικής επανάστασης, στις αρχές της δημοκρατίας και διαχρονικό μήνυμα αντίστασης στις τυραννικές εξουσίες.

 Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες!

 #MOMus #MOMus1821 #MOMus2021 #RigasFeraios