Σελίδες

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ : 30 ευρώ ανά τόνο η Αλεξάνδρεια,15 ευρώ ανά τόνο η Νάουσα.

 Οι δήμαρχοι της Ημαθίας κατάφεραν να πάρουν μια άτυπη προθεσμία ενός μηνός, μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μέχρι να δημοπρατηθούν τα έργα αποκατάστασης των χωματερών, αλλά και να είναι έτοιμοι οι προσωρινοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δύσκολα θα γλιτώσουμε τα υπέρογκα πρόστιµα τα οποία θα φθάνουν τις 34χιλ ευρώ, ημερήσια, για κάθε παράνομη χωματερή.
 Αυστηρή προειδοποίηση πως ο «κλοιός έχει σφίξει», απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος στους τρείς δημάρχους της Ημαθίας (Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας), σε κοινή σύσκεψη ,για τη διαχείριση των απορριμμάτων ,αφού η προθεσμία για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ έληξε ήδη πριν 10 ημέρες.
 Από τους τέσσερις εναπομείναντες ΧΑΔΑ κλείνουν οι δυο (Βέροια και Πλατύ) και πήραν προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουλίου για να κλείσουν αυτοί της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας. Όσον αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο δήμος Βέροιας φαίνεται να είναι λίγο πιο μπροστά όσον αφορά τη δωρεάν προμήθεια δυο φορτηγών μεταφοράς και την κατασκευή προσωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης στο αμαξοστάσιο του δήμου, ενώ οι δυο υπόλοιποι δήμοι, έχουν δημοπρατήσει την περιοχή όπου θα δημιουργηθούν οι προσωρινοί ΣΜΑ, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμοι.
 Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα, την ύστατη στιγμή, , θα μεταφέρει τα απορρίμματά του στο γειτονικό ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (μέχρι τον Ιούνιο του 2012), μια λύση που θα κοστίζει στους δημότες, 30 ευρώ τον τόνο, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς. Η χωματερή στο Νησέλι θα συνεχίζει να λειτουργεί για να καλύπτει προσωρινά ; τις ανάγκες του Δήμου, μέχρι το τέλος Ιουλίου.
 Ο προσωρινός Σταθμός Μεταφόρτωσης θα κατασκευασθεί λίγο έξω από την πόλη της Αλεξάνδρειας, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ακριβώς στην ίδια περιοχή όπου θα δημιουργηθεί και ο μόνιμος ΣΜΑ.
 Στο διευρυμένο Δήμο Νάουσας τα απορρίμματα θα μεταφερθούν, μετά το τέλος Ιουλίου, για έξι μήνες στο ΧΥΤΑ της Έδεσσας με κόστος 15 ευρώ ανά τόνο.
 Η μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Βέροιας θα γίνει σε ΧΥΤΑ του Δήμου της Κοζάνης, με ημερήσιο κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 3.300 ευρώ.

Πηγή ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ