Σελίδες

Χαριστική βολή σε Ταμεία και συντάξεις

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ.
Οι αποφάσεις τρόικας και κυβέρνησης τη βδομάδα που πέρασε, προδιαγράφουν ένα βαρύ χειμώνα για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και αυτών που είχαν τα Ταμεία, οδηγεί στην οριστική χρεοκοπία τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί με απύθμενο θράσος να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεών της για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «τα Ταμεία ενδέχεται να έχουν κάποια μικρή μείωση» και πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την περιουσία τους. Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι οι απώλειες των Ταμείων από το «κούρεμα», θα καλυφθούν μέσα από την κρατική επιχορήγηση, προσφέροντας επιπλέον 1 δις Ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει το έγκλημα που συντελείται. Τα χρήματα των ταμείων που είναι τοποθετημένα σε τίτλους ανέρχονται σε 26 δις Ευρώ. Αυτά θα υποστούν κούρεμα 50%. Η απώλεια, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα καλυφθεί από ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 1 δις Ευρώ για τα επόμενα 10-15 χρόνια… Άρα τα ταμεία, με ομολογία υπουργών, θα απολέσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, στο βωμό να σωθεί το τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση των ταμείων θα είναι ακόμα πιο τραγική, μιας και η κυβέρνηση περιορίζει ή και δεν αποδίδει την ετήσια κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία.
Βέβαια, η ληστεία των ταμείων είναι διαχρονική. Τα Ταμεία, και μέσω αυτών οι εργαζόμενοι, πλήρωσαν τη μεταπολεμική ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Πλήρωσαν, για να στήσουν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, με δανεικά και αγύριστα επιχειρήσεις, τράπεζες, καράβια. Πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ λεηλατήθηκαν μετά το 1950 (με άτοκες ή με χαμηλό επιτόκιο καταθέσεις των χρημάτων των ταμείων στις τράπεζες). Πλήρωσαν το χρηματιστηριακό τζόγο, για να έχουν ρευστό οι επιχειρήσεις. 3.5 δις χάθηκαν στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002. Πλήρωσαν το χρηματιστηριακό παροξυσμό των δομημένων ομολόγων. Άλλα 2 δις από τα δομημένα ομόλογα. Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή, σε ετήσια βάση, έχει φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, με αυτήν την πολιτική, μαζί με την τρόικα, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, σημαίνει νέο «κούρεμα» στις συντάξεις. «Κούρεμα» στις παροχές Υγείας, «κούρεμα» στις υπηρεσίες Πρόνοιας. Γι' αυτό η υπεράσπιση της περιουσίας των Ταμείων τίθεται σήμερα επιτακτικά. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να το αφήσουν να περάσει. Απαιτείται κινητοποίηση και αγώνας να αποτραπεί η νέα ληστεία των Ταμείων, να αποτραπεί η νέα επέλαση στις συντάξεις που βρίσκεται επί θύραις.
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΣΑΚ – ΔΕΕ
ΒΕΡΟΙΑ 31-10-2011