Ξεκινά πρόγραμμα που χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα


Ενα ακόμα πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης ανέργων, ανακοίνωσαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών. Το νέο πρόγραμμα που το ονομάζουν «πρόγραμμα αυτεπιστασίας» αφορά απασχόληση 35.000 ανέργων το 2012 και 100.000 με 120.000 για την επόμενη τριετία. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ που για το 2012 θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε οικοδομικά έργα στους δήμους. Οσοι δήμοι συμμετάσχουν θα καλύψουν το κόστος που αφορά στα υλικά και στα μηχανήματα που απαιτούνται για τα έργα.
Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αυτό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, δημιουργεί μια ακόμα στρατιά δεκάδων χιλιάδων πολύ φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα. Χτυπά ευθέως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μισθούς πείνας για δουλειά έως 5 μήνες ή 135 μέρες. Είναι στην ίδια ρότα με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που θα υλοποιηθούν από δήμους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΜΚΟ κ.ά.) Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που γεννιέται και τρέφεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Στη συνέντευξη απέφυγαν να αναφέρουν τις πραγματικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές. Είπαν μόνο ότι «θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με την ειδικότητα». Ομως ενώ αρχικά αναφέρθηκε ότι θα καλυφθούν 8 ειδικότητες (εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικοί και διαχειριστές μηχανημάτων) στο τέλος διευκρινίστηκε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του (πάνω από 70%) αφορά σε εργάτες γενικών καθηκόντων. Δηλαδή, ανειδίκευτους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, επισήμανε πως η απασχόληση μπορεί να είναι συνεχής, «αλλά και διακεκομμένη κατά μέρα, κατά βδομάδα ή μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου». Από τα παραπάνω γίνεται καθαρό ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα ένας μηχανισμός «ανακύκλωσης των ανέργων», όπως σημείωσε ο Π. Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών.
Μαζί με άλλα παρόμοια προγράμματα έχουν στόχο να «περιορίσουν την αύξηση της ανεργίας», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν αυτά, η ανεργία αντί για 18% «θα είχε ξεπεράσει οπωσδήποτε το 23%». Από εδώ φαίνεται και πως προσπαθούν να κουκουλώσουν την ανεργία, αφού στους άνεργους δεν προσμετρούν όσους δουλεύουν σε τέτοια προγράμματα για 3 και 5 μήνες.
Μια άλλη πλευρά αυτών των προγραμμάτων είναι πως αναδεικνύουν ότι η κυβερνητική προπαγάνδα περί εργαζομένων που περισσεύουν στο Δημόσιο είναι ψευδής. Τον ισχυρισμό αυτό χρησιμοποίησε για να απολύσει πάνω από 100.000 συμβασιούχους η προηγούμενη κυβέρνηση. Τον ίδιο ισχυρισμό χρησιμοποιεί η συγκυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εργασιακή εφεδρεία και την τεράστια μείωση προσωπικού που επίκειται και θα φθάσει τους 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Ομως, την ίδια στιγμή μέσω των προγραμμάτων, για παράδειγμα, κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας, επιδιώκουν να απασχολήσουν προσωρινά και με πολύ χαμηλά μεροκάματα περί τα 180.000 άτομα.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα προγράμματα αυτεπιστασίας, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στη συντήρηση τοπικών υποδομών «που αλλιώς μένουν ασυντήρητες γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να καλύψουν αυτές τις ανάγκες»! Για να δικαιολογήσουν τα προγράμματα λένε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και για να κάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με δικαιώματα λένε ότι περισσεύουν! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν έργα υποδομής που χρειάζονται και πρέπει να εκτελεστούν με ευθύνη του κράτους και από εργάτες με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Φ. Γεννηματά, είπε ότι «η προσπάθεια που κάνουμε (...) είναι ό,τι προγράμματα σχεδιάσουμε σε αυτή την κατεύθυνση (...) να μη δημιουργούν προβλήματα πιθανότητας στο μέλλον μονιμοποίησεων ή τέτοιου είδους διεκδικήσεων». Να ποιος είναι ο στόχος τους. Εργάτες χωρίς δικαιώματα να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.