Σελίδες

«Αρρωστημένος νους ή άσχετος με την αυτοδιοίκηση είναι ο εμπνευστής του «Καλλικράτη 2», σύμφωνα με τον Σ. Δανιηλίδη, πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ.


Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα εμφανίζονται οι δήμαρχοι, οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του «Καλλικράτη».
Του Νίκου Ηλιάδη
Το θέμα συζητείται σε σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον υπουργό Τάσο Γιαννίτση, ενώ αργότερα θα συνέλθει το δ.σ. της ΚΕΔΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Χθες, πάντως, το δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συνήλθε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της παράταξης του Λάζαρου Κυρίζογλου, ζήτησε ομοφώνως την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δήμαρχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και σε πολυήμερο κλείσιμο των δήμων.
Συνάντηση με αρχηγούς
«Αρρωστημένος νους ή άσχετος με την αυτοδιοίκηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, είναι ο εμπνευστής του «Καλλικράτη 2». Ο Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε πως, «εάν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, τότε αυτοί που εκπόνησαν το νομοσχέδιο δεν έχουν ιδέα από αυτοδιοίκηση». Στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα περικοπή, κατά 440 εκατ. ευρώ, της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους, καθώς και στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Εάν εφαρμοστούν αυτά, προέβλεψε ότι «κάποιοι δήμοι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ θα εκτιναχθεί το κόστος παροχής ορισμένων υπηρεσιών λόγω του πλημμελούς ελέγχου, αφού μειώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων». Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο, πρότεινε να γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής και εμφανίστηκε έτοιμος για κινητοποιήσεις.
Εμπαιγμός 
«Εμπαιγμό» και «εξαπάτηση των αιρετών» χαρακτήρισε ο Λάζαρος Κυρίζογλου την ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών να παραδώσει το νομοσχέδιο προς διαβούλευση λίγες μόλις μέρες μετά το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο οποίο ήταν παρούσα σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου. Είπε ότι οι δήμαρχοι κατέθεσαν 42 εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να περιληφθούν στο νομοσχέδιο, αλλά οι περισσότερες αγνοήθηκαν, κάποιες παραποιήθηκαν και ελάχιστες υιοθετήθηκαν. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε προτάσεις για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους δημάρχους, την αλλαγή του καθεστώτος με το οποίο τίθενται σε προσωρινή αργία, τη μεταφορά στους δήμους της αρμοδιότητας των λαϊκών αγορών κλπ. Τάχθηκε κατά των απολύσεων στους δήμους και ζήτησε από το υπουργείο να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, να ακολουθήσει δεκαήμερη διαβούλευση και εκ νέου κατάθεσή του στη βουλή. «Αλλιώς», είπε, «να πάμε έξω από το υπουργείο και να παραδώσουμε τα κλειδιά».
Συνάντηση με τρόικα
«Το νομοσχέδιο με προσβάλλει», είπε ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Θόδωρος Παπαδόπουλος, καυτηριάζοντας τόσο το περιεχόμενό του όσο και τη διαδικασία δημοσιοποίησής του. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πρόνοια για τις κατασχέσεις δημοτικής περιουσίας. Απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, ενώ ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης πρότεινε την ομαδική παραίτηση όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της χώρας.
Στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το δ.σ. της ΠΕΔΚΜ ζητείται η απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς «περιλαμβάνει καταστροφικές για την τοπική αυτοδιοίκηση διατάξεις, τις οποίες οι λειτουργοί της δεν είναι δυνατό να αποδεχθούν». Επίσης προτείνεται συνάντηση εκπροσώπων της ΚΕΔΕ με αυτούς της τρόικας, προκειμένου να παρουσιαστούν τα αιτήματα και τα επιχειρήματα της ελληνικής αυτοδιοίκησης για τις ρυθμίσεις που προωθούνται.