Σελίδες

Δεύτερο «τσουνάμι» συγχωνεύσεων σχολείων


 Αρχισε να δρομολογείται το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας, παρά τη γενικευμένη αγανάκτηση και τα προβλήματα που δημιούργησαν (με εντονότερο αυτό της μεταφοράς των μαθητών) στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και τις λαϊκές οικογένειες, οι χιλιάδες συγχωνεύσεις που αποφασίστηκαν πέρσι.
Η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου έβγαλε προχτές τη σχετική εγκύκλιο που απευθύνεται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Δήμους της χώρας, με τίτλο «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» και τους ζητάει να κάνουν σχετικές προτάσεις για τις αναγκαίες ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων. Αν και η εγκύκλιος έχει τον τυπικό χαρακτήρα (κάθε χρόνο αποστέλλεται σχετική εγκύκλιος για μεταβολές σχολικών μονάδων) είναι φανερό ότι προτρέπει για νέες γενικευμένες συγχωνεύσεις αναφέροντας αναλυτικά τα κριτήρια γι' αυτές, που παραμένουν τα ίδια με πέρσι. Ουσιαστικά πρόκειται για τα κριτήρια (εγκαταστάσεις των σχολείων, χιλιομετρικές αποστάσεις που τα χωρίζουν και καιρικές συνθήκες των περιοχών τους) με τα οποία επιβλήθηκαν πέρσι οι μαζικές συγχωνεύσεις και το πνεύμα παραμένει ίδιο και φέτος.
Μάλιστα στο τέλος της εγκυκλίου, εφιστά την προσοχή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Δήμους: «Θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για (...) την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών»... Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι: Συγχωνεύστε - καταργήστε! Γιατί αν είχαν σκοπό να ιδρύσουν σχολεία, δεν θα διαμαρτυρόταν κανένας!
Επιπλέον η υφυπουργός λέει στους δήμους ότι: «Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων δήμων». Δηλαδή, το πρωταρχικό κριτήριο για την ίδρυση ενός σχολείου δεν θα είναι οι ανάγκες του πληθυσμού ενός δήμου, αλλά το αν έχει τα απαραίτητα κονδύλια στα ταμεία του για να το λειτουργήσει!
Για το θέμα έβγαλε χτες ανακοίνωση το ΔΣ της ΔΟΕ, σπέρνοντας αυταπάτες πως η υπουργός τους είχε πει σε συνάντηση το Δεκέμβρη ότι δε θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων - καταργήσεων, τη στιγμή που η υπουργός είχε δηλώσει τα αντίθετα στη Βουλή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είχε καλέσει δημόσια τους δημάρχους να κάνουν προτάσεις για το νέο κύμα συγχωνεύσεων. Το ΔΣ της ΔΟΕ ακόμα και τώρα, μετά την έκδοση της εγκυκλίου λέει ότι θα παρακολουθήσει το θέμα και θα αντιδράσει... εάν διαπιστώσει δυσμενή εξέλιξη, την ώρα που θα έπρεπε να προετοιμάζει εκπαιδευτικούς και γονείς για να αποτρέψουν ακόμα και σκέψεις νέων συγχωνεύσεων.