Σελίδες

Δημιουργείστε ένα εικαστικό έργο με συσκευασμένα τρόφιμα...


Προκήρυξη 1ου διεθνούς εικαστικού διαγωνισμού FeedHope.
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, ο φορέας ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Ε (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου) και το διαδικτυακό περιοδικό www.decobook.gr διοργανώνουν τον πρώτο διεθνή εικαστικό διαγωνισμό FeedHope.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε κάθε είδους εικαστικό δημιουργό  (ζωγράφο, γλύπτη, γραφίστα, φωτογράφο, αρχιτέκτονα, βίντεο-καλλιτέχνη, χειροτέχνη, εικονογράφο, κλπ).
Το βασικό υλικό με το οποίο θα πρέπει να δουλέψει ο καλλιτέχνης είναι τα τρόφιμα. Και μάλιστα τα συσκευασμένα τρόφιμα, έτσι ώστε μετά το τέλος του διαγωνισμού να μπορούν να δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.  Με άλλα λόγια, οι  συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο πάνω σε συσκευασμένα τρόφιμα ή χρησιμοποιώντας συσκευασμένα τρόφιμα ενώ στη συνέχεια το βασικό υλικό, δηλαδή τα τρόφιμα, θα πρέπει να μπορούν να καταναλωθούν.
Ενδεικτικά παραδείγματα τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
 Κονσέρβες
 Ξηρά τροφή (πχ, μπισκότα, παξιμάδια)
Όσπρια
Ζυμαρικά
Υγρά (λάδι, μέλι, κρασί)
Παιδικές τροφές σε σκόνη
Γλυκίσματα για παιδιά
Αλεύρι, ζάχαρη
Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη του 1 έτους και να παραδοθούν συσκευασμένα.
Το θέμα δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη μορφή τέχνης και ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει:
         Ζωγραφική, γραφιστική η άλλη επέμβαση πάνω σε μία ή περισσότερες  συσκευασίες τροφίμων. Οποιαδήποτε επέμβαση πάνω στη συσκευασία, θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το τρόφιμο στο εσωτερικό θα παραμένει αναλλοίωτο και κατάλληλο προς κατανάλωση μετά την αφαίρεση της συσκευασίας.
        Assemblage ή εικαστική εγκατάσταση με ένα ή περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα.
        Φωτογράφηση ή video art όπου θα απεικονίζονται ένα ή περισσότερα τρόφιμα.
        Οποιοδήποτε άλλο είδος εικαστικής έκφρασης όπου  η βασική «πρώτη ύλη» πρέπει να είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα.
Σε κάθε περίπτωση τα συσκευασμένα τρόφιμα (η μέρος αυτών) που περιέχονται στο  εικαστικό έργο (είτε ως πραγματικά αντικείμενα είτε ως απεικόνιση) θα πρέπει να μπορούν να δοθούν προς κατανάλωση. Αυτό σημαίνει, ότι αρκετά εικαστικά έργα θα είναι εφήμερα και αναγκαστικά θα “καταστραφούν” όταν το τρόφιμο θα πρέπει να καταναλωθεί.
Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη: Χρύσα Ξουβερούδη (ιστορικός τέχνης)

Α. ΒΡΑΒΕΙΑ / ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα βραβευθούν τα τρία πρώτα έργα με τα εξής χρηματικά έπαθλα:
1ο Βραβείο 1000 ευρώ
2ο βραβείο 600 ευρώ
3ο βραβείο 400 ευρώ
Ενώ θα απονεμηθούν και τρεις τιμητικοί έπαινοι.
Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από πέντε μέλη (2 εικαστικούς,  2 μέλη του δημοτικού συμβουλίου και 1 θεωρητικό της τέχνης). Όλα τα έργα θα εκτεθούν σε εκθεσιακό χώρο του δήμου και στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει και η βράβευση από την επιτροπή.
Β. ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι ενήλικες.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν είτε ατομικά είτε ομαδικά
Κάθε μορφή εικαστικής τέχνης γίνεται δεκτή (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, assemblage, video art, χαρακτική, γραφιστική, κλπ).
Γ. ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ (Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Αν συμμετέχετε με  Βίντεο-τέχνη
1) Το CD/DVD με το βίντεο (μέγιστη διάρκεια 15 λεπτά)
2) Την αίτηση συμμετοχής
3) Τα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που εμφανίζονται στο βίντεο. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι συσκευασμένα.
4) Έως 3 εικόνες (στιγμιότυπα) από το βίντεο, εκτυπωμένες. Οι εκτυπώσεις πρέπει να έχουν καλή ποιότητα και να είναι    κατάλληλες για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α3.
5) Έως 10 στιγμιότυπα από το βίντεο σε ψηφιακή μορφή. Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (Τύπος αρχείου:   jpeg. Ανάλυση: 300 dpi)
Αν συμμετέχετε με φωτογραφία
1) Τη φωτογραφία εκτυπωμένη. Η εκτύπωση πρέπει να έχει καλή ποιότητα και να είναι κατάλληλη για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α3.
2) Τη φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή (σε CD/ DVD). Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (Τύπος αρχείου: jpeg. Ανάλυση: 300 dpi)
2) Την αίτηση συμμετοχής
3) Τα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που «περιέχονται» στο έργο. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι συσκευασμένα.
Αν συμμετέχετε με εικαστικό  έργο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εκτεθεί στο συγκεκριμένο χώρο της έκθεσης (πχ. το έργο αφορά μια εφήμερη εγκατάσταση )
1) Έως 3 φωτογραφίες που να αποτυπώνουν το έργο, εκτυπωμένες. Η εκτύπωση πρέπει να έχει καλή ποιότητα και να είναι κατάλληλη για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α3.
2) Έως 10 φωτογραφίες που να αποτυπώνουν το έργο, σε ψηφιακή μορφή. Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (Τύπος αρχείου: jpeg. Ανάλυση: 300 dpi)
3) Την αίτηση συμμετοχής
4) Τα συσκευασμένα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που «περιέχονται» στο έργο.
Αν συμμετέχετε με εικαστικό έργο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποσταλεί αυτούσιο (πχ. αφορά μια εγκατάσταση που απαιτεί συναρμολόγηση)
Σε αυτήν την περίπτωση ο συμμετέχων θα πρέπει:
-         Είτε να αποστείλει στους διοργανωτές σαφείς οδηγίες και φωτογραφίες (ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί το έργο στον εκθεσιακό χώρο από τους διοργανωτές). Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αποσπαστούν ώστε  να δοθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
-          Είτε ο ίδιος ο συμμετέχων να παραβρεθεί στο χώρο της έκθεσης (σε καθορισμένη ημερομηνία) ώστε να το εγκαταστήσει ο ίδιος.  Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αποσπαστούν ώστε  να δοθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
-          Είτε να αποστείλει 3 φωτογραφίες που να αποτυπώνουν το έργο, εκτυπωμένες. Η εκτύπωση πρέπει να έχει καλή ποιότητα και να είναι κατάλληλη για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α3. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει επίσης να αποστείλει τα συσκευασμένα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που «περιέχονται» στο έργο.
Επίσης θα πρέπει να αποστείλει
1) Έως 10 φωτογραφίες που να αποτυπώνουν το έργο, σε ψηφιακή μορφή. Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (Τύπος αρχείου: jpeg. Ανάλυση: 300 dpi)
2) Την αίτηση συμμετοχής
Αν συμμετέχετε με οποιοδήποτε άλλο έργο (ζωγραφικής, γραφιστικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κλπ)
1) Έως 10 φωτογραφίες που αποτυπώνουν το έργο, σε ψηφιακή μορφή. Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση. Τύπος αρχείου: jpeg. Ανάλυση: 300 dpi.
2) Την αίτηση συμμετοχής
3) Το ίδιο το έργο το οποίο θα εκτεθεί αυτούσιο. Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αποσπαστούν ώστε  να δοθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Σημείωση: Καθώς ο σκοπός των διοργανωτών είναι να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους καλλιτέχνες γίνεται και να συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, δεν υπάρχει περιορισμός στην καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι γίνονται δεκτοί και συνδυασμοί των παραπάνω κατηγοριών (για παράδειγμα φωτογραφία με εγκατάσταση). Αρκεί τα έργα να «περιέχουν» κάποια συσκευασμένα τρόφιμα.
Αν κάποιο εικαστικό έργο δεν εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@decobook.gr ώστε σας δώσουμε οδηγίες αποστολής των έργων.
Συμμετοχή με περισσότερα του ενός έργα. 
Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα του ενός έργα. Για κάθε έργο θα πρέπει να ετοιμαστεί και ξεχωριστός φάκελος συμμετοχής.
Δ. ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ 
Τα έξοδα αποστολής και ασφάλειας των φακέλων και των έργων είναι ευθύνη των διαγωνιζομένων.
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν ή να πάρουν πρωτοβουλίες, που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τους όρους, για τη βελτίωση της διοργάνωσης.
Ε. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να στείλουν μέχρι τις 6 Απριλίου 2012 το φάκελο (κουτί) συμμετοχής.
ΣΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΓΩΝ 
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57,
Τ.Κ. 56224
Εύοσμος-Θεσσαλονίκης
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις για τις συμμετοχές:info@decobook.gr