Σελίδες

Προετοιμάζονται οι υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Στις αρχές Μαΐου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα επιτήρησης των κουνουπιών και λήψης δειγμάτων από αυτά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένα και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
Ταυτόχρονα ήδη έχουν δοθεί οδηγίες σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και μονάδες εντατικής θεραπείας, ώστε το προσωπικό να ξεχωρίζει τα συμπτώματα του ιού και να εντοπίζει πιθανά κρούσματα, τα οποία υποχρεούται να δηλώνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εξάλλου το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι πρώτοι ψεκασμοί, σε έδαφος και από αέρος, καθώς και οι ακμαιοκτονίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Φέτος μάλιστα η περιφέρεια επιχειρεί συντονισμό των φορέων υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στις επτά περιφερειακές ενότητες, ενώ από του χρόνου ο φορέας θα είναι κοινός. Το πράσινο φως για την έναρξη του προγράμματος, το οποίο φέτος προϋπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη έχει δοθεί με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Στόχος είναι οι ψεκασμοί να αρχίσουν από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες υδάτινες επιφάνειες, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Πιερία και η Ημαθία.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε στη χώρα μας παράγοντες που συνεπικουρούν στην εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως είναι η εμφάνιση των κουνουπιών και η αυξημένη θερμοκρασία. Ωστόσο βάσει της εμπειρίας των τελευταίων δύο χρόνων εκτιμούμε ότι τα πρώτα κρούσματα θα εμφανιστούν τον Ιούλιο», δηλώνει στη «Θ» ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τμήμα Εντομολογίας, Παρασιτολογίας και Τροπικών Νόσων, Νίκος Βακάλης.
Παράλληλα τονίζει ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα υλοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα πρόγραμμα συλλογής κουνουπιών και εξέτασής τους στο εργαστήριο, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά και όλη την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Αττική, όπου πέρυσι είχαμε αρκετά κρούσματα. Εκτιμώ ότι φέτος θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», επισημαίνει ο κ. Βακάλης.

Οδηγίες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας
Για αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας κάνει λόγο στη «Θ» ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και επικεφαλής της επιτροπής Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα Παναγιώτης Νάνος και προσθέτει ότι έχει ενημερωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και την αναφορά τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ήδη διανέμεται έντυπο υλικό για τη λήψη μέτρων προφύλαξης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού εξηγεί στη «Θ» ότι στις αρχές Μαΐου αρχίζουν οι δράσεις που είχαν γίνει και πέρυσι, όπως η οργάνωση οροεπιδημιολογικής μελέτης σε οικόσιτα πτηνά αλλά και σε άλογα. Επιπλέον οι ΜΕΘ είναι έτοιμες για την υποδοχή πιθανών κρουσμάτων, ενώ στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η ενημέρωση, ώστε να αρχίσουν εγκαίρως οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών.

Τσίμπημα κουνουπιού η αιτία
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού (κοινό κουνούπι, αλλά δεν αποκλείεται και το κουνούπι-τίγρης) και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Το 80% όσων μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότερο από 1% παρουσιάζει σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2010. Από τις αρχές Αυγούστου έως και το Νοέμβριο της περσινής χρονιάς διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Συνολικά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφηκαν 35 θάνατοι υπερήλικων ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
Τον Ιούλιο του 2011 επανεμφανίστηκαν περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους διαγνώστηκαν συνολικά 54 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό. Από αυτά τα 43 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα έντεκα ήπιες εκδηλώσεις. Επίσης σημειώθηκαν δύο θάνατοι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα προφύλαξης
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την προστασία από τα κουνούπια με τους εξής τρόπους:
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού.
- Χρήση εντομοκτόνων σε μορφή αεροζόλ, ταμπλετών, εξατμιζόμενων διαλυμάτων και σπιράλ («φιδάκι»).
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
- Χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων και με μακριά μανίκια.
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
Πηγή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ρεπορτάζ : Ν. Μπούκα