Σελίδες

Οι Ελληνες ψηφοφόροι ξαναέγραψαν τον πολιτικό χάρτη.


Ο ξένος Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης και ως «τιμωρία» κομμάτων που συγκυβέρνησαν, ερμήνευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ.
Νωρίς χτες βράδυ, ρεπορτάζ του BBC διαπίστωνε με βάση τα exit polls «δραματικές απώλειες» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα οποία, «όπως αναμενόταν, έχασαν υποστήριξη εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων». Το βρετανικό δίκτυο επισήμανε ιδιαίτερα την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή.
Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σημειώνοντας «το θυμό του ελληνικού λαού από τη φαύλη και παρατεταμένη οικονομική κρίση», σχολίασε πως «τιμωρήθηκαν» τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στις εκλογές, χωρίς ωστόσο τα exit polls να δείχνουν ξεκάθαρο νικητή, αλλά ούτε και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επιπλέον, επισήμανε την εκλογή της «Χρυσής Αυγής», φιλοξενώντας και δήλωση του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου.
Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» διαπίστωσε «συντριβή των Σοσιαλιστών» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι μαζί με τη ΝΔ «υπέστησαν δυνατή ανατροπή στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από την έναρξη της κρίσης το 2010». Δεν παραλείπει να μιλήσει για την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή, όπως η «Χρυσή Αυγή» και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με τις δηλώσεις νέων και ανέργων.
Το CNN φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικές εκλογές: Ενα δημοκρατικό SOS», υποστηρίζοντας ότι αν και η εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ενδεχομένως οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές «να αναδειχθούν πολύ πιο σημαντικές για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ». Εκφράζοντας την αμερικανική πλευρά στους ανταγωνισμούς με την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης, το ρεπορτάζ του CNN καταλήγει μεταξύ άλλων ότι «η λιτότητα δίχως ανάπτυξη, η ύφεση και η ανεργία, οι εντολές από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο δίχως τη δυνατότητα συναίνεσης στο εσωτερικό, συνιστούν έναν πραγματικό κίνδυνο απονομιμοποίησης όχι μόνο του σχεδίου για το ευρώ αλλά και για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες...».
Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόκληση οι εκλογές για την παλιά φρουρά στην Ελλάδα», σημειώνουν ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι «εμφανίζονται να ξαναγράφουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα... ενισχύοντας την άκρα δεξιά και τη νεοναζιστική δεξιά ως διαμαρτυρία για τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την κατάρρευση της οικονομίας».
Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ερμηνεύει τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών με βάση τα exit polls σαν «κόλαφο» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας «δραματική μείωση» των ποσοστών τους επειδή «οι περισσότεροι ψηφοφόροι στράφηκαν σε κόμματα που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας». Σχολιάζεται επίσης πως οι εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα «δεν θα γίνουν καλοδεχούμενες από τους εταίρους της Ευρωζώνης»...
Το πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφάνισε το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα σαν «προβάδισμα των Ελλήνων συντηρητικών στις εκλογές». Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» σχολιάζει πως οι Ελληνες ψηφοφόροι «τιμώρησαν τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ των περικοπών, της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ».
Στην Τουρκία, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αρκέστηκαν στην ασχολίαστη μετάδοση των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» επέλεξε να προτάξει στο ρεπορτάζ του για τις ελληνικές εκλογές «την αδυναμία οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας», σημειώνοντας τις μεγάλες απώλειες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τα «κέρδη» των μικρότερων.