Σελίδες

Ο ιός του Δυτικού Νείλου και η εγκατάλειψη της δημόσιας Υγείας


Η διάλυση της δημόσιας Υγείας (η οποία έχει πρωταρχική σημασία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αφού συνδέεται με την πρόληψη) έρχεται να αναδειχτεί ξανά, αυτή τη φορά, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη διενέργεια των ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών και άλλων εντόμων. Ψεκασμοί που -όπως ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν- πρέπει να γίνονται έγκαιρα, δηλαδή Απρίλη - Μάη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησαν μόλις πριν λίγες μέρες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Όπως εξηγούν επιστήμονες, «το κουνούπι καταπολεμιέται αποτελεσματικά πριν πετάξει. Όταν πετάξει, η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ τοξικά φάρμακα τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια Υγεία, για το περιβάλλον, ενώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων και η εξάπλωση νοσημάτων σε βάρος των πολιτών και της δημόσιας υγείας»... Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ψεκασμοί γίνονται όταν εκδηλωθεί το πρόβλημα, λόγω δραστικών περικοπών των κρατικών δαπανών. Έτσι έγινε και φέτος, ενώ ήδη έκανε την επανεμφάνισή του ο ιός του Δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια) και μάλιστα μέσα σε αστικά κέντρα.
Πέρυσι, επίσης οι ψεκασμοί είχαν γίνει με καθυστέρηση μηνών. Έτσι εντοπίστηκαν 100 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 76 αφορούσαν επιπλοκές στο νευρικό σύστημα, ενώ οκτώ άνθρωποι έχασαν τη μάχη με το θάνατο. Το 2010 εντοπίστηκαν 262 περιστατικά. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τότε υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες είχε μειωθεί κατά 50% κι αυτό σε περιοχές όπου υπήρχε ανάγκη για να αυξηθεί (υπήρχαν ορυζώνες, λίμνες, ποτάμια, στάσιμα νερά, αυλάκια για την άρδευση των καλλιεργειών). Επιπλέον, τις απειλές για τη δημόσια Υγεία μεγαλώνει και το ότι οι κωνωποκτονίες ανατίθενται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες και η υγεία τους να γίνονται όμηροι ανταγωνισμών, καθυστερήσεων, εκβιασμών.
Η ίδια ανυπαρξία δομών και υπηρεσιών δημόσιας Υγείας αποτυπώνεται και στο σύνολο των δραστηριοτήτων και υποδομών που πρέπει να φροντίζει ένα κράτος για τη διασφάλιση ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, διαβίωσης και αναψυχής, καθαρού περιβάλλοντος, ασφάλειας και ποιότητας στα είδη διατροφής, εντοπισμού και ελέγχου των κινδύνων για την Υγεία, παρακολούθησης της Υγείας του πληθυσμού. Δραστηριότητες και υποδομές είτε ανύπαρκτες, είτε υποβαθμισμένες, είτε παραδομένες στον έλεγχο των ιδιωτών και γι' αυτό ανεπαρκείς για την ολοκληρωμένη προστασία της Υγείας της λαϊκής οικογένειας. Η κατάσταση αυτή θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα σε μια περίοδο που η προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων προσκρούει πάνω στην εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας, στην πλήρη παράδοση Υγείας και Πρόνοιας στον έλεγχο των μονοπωλίων.
Με απλά λόγια, σήμερα αναδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά ότι η πρόληψη και η δημόσια Υγεία αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη. Δε μπορεί να περιμένει πότε και αν θα της συμβεί κάτι για να αντιδράσει. Είναι ολοφάνερο ότι η ζωή η δική της και των παιδιών της υπονομεύεται ολόπλευρα από όσους θεωρούν τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους «κόστος». Δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για αναμονή. Τώρα πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το δικαίωμα στην Υγεία.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ