Σελίδες

Η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), και η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η νέα πραγματικότητα.


Ανοικτή Ομιλία – Συζήτηση: Στα Τρίκαλα Ημαθίας - Παλιό Δημοτικό Σχολείο. Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, 2012: 5–8 μμ.

Από κινητοποίηση αγροτών ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει
 Η Ανοικτή συζήτηση έχει σκοπό να προωθήσει τον προβληματισμό για το μέλλον της γεωργίας στην πραγματική του βάση από επιστημονική σκοπιά. Έρχονται μαζί επιστήμονες αναλυτές, από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, διοικητικοί υπάλληλοι, αγρότες και παράγοντες του κλάδου. Μερικά από τα ερωτήματα που θα θιγούν:
 ● Ποιοί παράγοντες οδήγησαν στην τελευταία αναδιάρθρωση της ΚΑΠ; 
● Ποιά θα είναι η νέα μορφή της ΚΑΠ μετά το 2014;
● Πως θα διαχειριστούν την νέα ΚΑΠ οι Ελληνικοί φορείς υλοποίησης;
● Θετικές & αρνητικές προοπτικές μετά το 2014;
● Πως μπορούν να προετοιμαστούν οι Έλληνες γεωργοί για το νέο μετά το 2014 τοπίο;
● Τι επιφυλάσει η νέα ΚΑΠ για τους νέους;
Στην Ελλάδα, την τελευταία 10ετία, οι αγρότες μειώθηκαν κατά 35% (από το 17% το 2000, πήγαν στο 11% το 2009 του ενεργού πληθυσμού) και η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), από 6,6%, έπεσε στο 3%
Η αγροτική οικονομία, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, ακολούθησε μία αρνητική πορεία που επιταχύνθηκε μετά το 1990 εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), που επιβλήθηκαν από τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ με τη Συμφωνία του Μάαστριχ και τη Συμφωνία της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), που για πρώτη φορά το 1996 συμπεριέλαβε και τα αγροτικά προϊόντα. Από το 2000, μετεξελίχθηκε σε συμφωνία του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).
Η αρνητική εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας εκφράζεται σε όλους τους δείκτες με ανάλογες συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες, στη διατροφική εξάρτηση του λαού μας και στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.  Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της ήταν αρνητικά για την αγροτική οικονομία, κυρίως για τους μικρούς αγρότες, ιδιαίτερα για τις δυναμικές καλλιέργειες καπνό, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ντομάτες, λεμόνια, κ.ά. Η μείωση της παραγωγής ήταν μεγάλη και σχετικά απότομη. Τα πρώτα θύματα της ΚΑΠ είναι οι μικροί αγρότες και οι εργάτες των εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που κλείνουν, όπως αυτά της παραγωγής ζάχαρης. Ετσι ενώ η Ελλάδα ήταν αυτάρκης, είχε υψηλή παραγωγικότητα στην τευτλοκαλλιέργεια, εισάγει τώρα το 50% των αναγκών της και έκλεισαν τα 2 από τα 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια ζάχαρης (τα υπόλοιπα υπολειτουργούν).
Αυτή η απώλεια δεν αντικαταστάθηκε από βιομηχανικές εξαγωγές. Το ίδιο έχει συμβεί με άλλες κοινοτικές αποφάσεις, με τις οποίες μειώθηκε ο καπνός κατά 82% (η ΕΕ εισάγει το 75% των αναγκών της ), το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, η σταφίδα, το χοιρινό κρέας, το γάλα κ.ά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, είναι εμφανές ότι η παραγωγή του γεωργικού τομέα φθίνει στην Ελλάδα με πολύ υψηλότερο ρυθμό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Ελλάδα από καθαρά εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων πριν την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ μετατράπηκε σε χώρα καθαρά εισαγωγική.