Σελίδες

Αϊτή: « εκεί όπου το μεροκάματο δεν περνά το ένα δολάριο»

H παγκόσμια κοινή γνώμη κατ' αποκλειστικό τρόπο στράφηκε στην έλευση του κυκλώνα «Σάντι» από τις ΗΠΑ. Η εμμονική μονομέρεια της ειδησεογραφίας όσον αφορά στην καταστροφή, την απόγνωση και το θάνατο ανθρώπων, αποκαλυπτική του ταξικού χαρακτήρα των αστικών ΜΜΕ, έφερε σε δεύτερη μοίρα τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η έλευση του κυκλώνα στην Αϊτή.
Η Αϊτή έχει από καιρό μετατραπεί σε καμένη γη από τη χρόνια, βάρβαρη και επιβαλλόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του πληθυσμού. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδάς, για δεκαετίες επιβάλλουν δικτατορίες ή επεμβαίνουν στρατιωτικά, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την εγχώρια ολιγαρχία, όταν η κυβέρνηση τολμά, όπως στην περίπτωση του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, να λαμβάνει κάποια φιλολαϊκά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, το μισό της νήσου Ισπανιόλα έχει απομείνει δίχως εγχώριες γεωργικές καλλιέργειες ικανές να θρέψουν τον πληθυσμό ή εγχώρια παραγωγή ή δυνατότητες εξαγωγών παρά τον πλούτο της.
Οι γεωργικές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από απέραντες ζώνες «βιομηχανιών συναρμολόγησης» όπου το μεροκάματο δεν περνά το ένα δολάριο. Για τη διατροφή του ο πληθυσμός ήταν αναγκασμένος να αγοράζει τα τρόφιμα που πλέον εισάγονταν. Εντούτοις, οι πενιχρές αποδοχές δεν έφταναν ούτε καν για τα βασικά είδη διατροφής για μόλις μερικές μέρες του μήνα. Η συνεχής εσωτερική μετανάστευση ήταν φυσικό επακόλουθο. Τεράστια τμήματα του πληθυσμού βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση στην αναζήτηση δουλειάς, στέγης και τροφής. Οι παραγκουπόλεις, δίχως ούτε ίχνος υποδομών όπως ηλεκτρισμός, ύδρευση ή αποχέτευση, έγιναν ενδημικό φαινόμενο. Οι φτωχοδιάβολοι κάτοικοι έκοβαν δέντρα και δάση, για να καλλιεργήσουν έστω λίγα τρόφιμα, ή για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν. Η Αϊτή αποψιλώθηκε. Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010 απλώς την αποτέλειωσε.
Αυτονόητο λοιπόν, ότι η έλευση του «Σάντι», μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη την ένταση του φαινομένου καθώς είχε αναβαθμιστεί σε κυκλώνα της κλίμακας 2, ήταν σαρωτική και απολύτως καταστροφική.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Μαρτελί, μόλις την Πέμπτη, μία βδομάδα μετά, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνει έκκληση από κοινού με τον ΟΗΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μία ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 20 αγνοούνται ενώ 200.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Αστεγοι που θα πρέπει να προστεθούν στους σχεδόν 400.000 που συνεχίζουν να διαβιούν στους πρόχειρους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων. Οι ανησυχίες για νέα έξαρση της επιδημίας χολέρας πολλαπλασιάζονται καθώς ήδη τις πρώτες 48 ώρες καταγράφηκαν 16 κρούσματα. Μία επιδημία που εισήχθη στην Αϊτή από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ.
Τεράστιες είναι και οι καταστροφές στη συρρικνωμένη γεωργία καθώς καταστράφηκε το 70% των καλλιεργειών στις νότιες και δυτικές περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και οι φτωχές αγροτικές οικογένειες έχουν απομείνει δίχως στέγη, πόρους ή τροφή. Επρόκειτο για το τελειωτικό χτύπημα καθώς μέρος της γεωργίας είχε υποστεί πλήγμα και από την έλευση του κυκλώνα «Αϊζακ» τον Αύγουστο.
Σημαντικές υλικές ζημιές, ειδικά στις υποδομές και σε άλλες περιοχές της Καραϊβικής ,που επίσης θρηνούν νεκρούς -Μπαχάμες, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάικα και Δομινικανή Δημοκρατία- ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στην περιοχή στους 69.
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ