Σελίδες

Τι κρύβεται πίσω από τις αιτήσεις επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του Δήμου.

Πίσω έχει η αχλάδα την.....ουρά!.

Η διαχείριση των Ελληνικών υδάτινων πόρων, 
είναι και αυτή ένα σημαντικό δέλεαρ, 
για την .... «προσέλκυση επενδύσεων»
 Στην χθεσινή τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξάνδρειας τα τέσσερα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αφορούσαν την λήψη απόφασης ,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, για την υποβολή ή μη αίτησης επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων 1) του Δήμου και της λυθείσας Δ.Ε.Α.Φ.Π. Μελίκης 2) της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας με την επωνυμία Επιχείρηση Δημοτικής Ανάπτυξης Αλεξάνδρειας (Ε.Δ.ΑΝ.ΑΛ.), 3) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Αλεξάνδρειας και 4) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
 Σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012, η  διάρκεια των δανείων μπορεί να επιμηκυνθεί έως 8 χρόνια, με υποβολή σχετικής αίτησης. Στην ρύθμιση περιλαμβάνονται και δάνεια που θα συνομολογηθούν έως 30/6/2013 !
   Διοίκηση και μείζον αντιπολίτευση , αναλώθηκαν επί τρίωρο σε στείρες αντιπαραθέσεις για το  αν η Μελίκη ήταν ο μεγάλος..... «ασθενής» ή κλινήρης ήταν η Αλεξάνδρεια με τα «μοσχοφίλερα» .....
 Ενδεικτικά , 3 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης , δεν είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση ούτε του δευτέρου θέματος, ενώ απέμεναν προς συζήτηση, άλλα 49 θέματα!
   Ότι οι πόροι των δήμων σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας μειώνονται, είναι γεγονός πέραν πάσης αμφισβήτησης, όπως δεν χωρά αμφισβήτηση  και το ποσοστό της μείωσης που ήδη  αγγίζει το 60% των πόρων .
Και παρότι η μείωση αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα δεδομένου ότι, η έλλειψη αυτή των πόρων που αποδεικνύεται στην πράξη «στάση πληρωμών» του κράτους προς την τοπική διοίκηση είναι αμείλικτη και έχει έντονες επιπτώσεις όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στη τοπική διοίκηση αλλά και στους δημότες -χρήστες των υπηρεσιών της, κάποιοι επιμένουν συστηματικά να πετούν την ...μπάλα στη εξέδρα.
  Ενέργεια που είναι βούτυρο στο ψωμί της διοίκησης του δήμου, αφού δεν έχει χρεία να απολογηθεί για τις παραλήψεις και τα πεπραγμένα της.
 Όμως οι συνεχείς μειώσεις των πόρων στον δήμο δεν θα αργήσουν να οδηγήσουν τον δήμο σε σημείο όπου δεν θα εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων και των λειτουργικών αναγκών και δομών του δήμου όπως οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία κτλ..
 Σταδιακά μεθοδεύεται και φαίνεται πλέον με γυμνό οφθαλμό, η οριστική απαλλαγή του Κράτους από την υποχρέωσή του για χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, αφού προβλέπεται:
α) για ισοσκελισμό των Προϋπολογισμών των Δήμων, για χρέη έως 31/12/2011 να πάρουν δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων και να το εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων (!), που θα το αποπληρώσει βεβαίως ο λαός (!!).
β) για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος των Δήμων, αναφέρεται επακριβώς στο Μεσοπρόθεσμο: «Το ΥΠΕΣ, ενισχύοντας τα θεσμικά εργαλεία που ήδη διαθέτει, θα δημιουργήσει, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις ενημερώνεται ο φορέας ότι υποχρεούται σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και υποβολή αυτού προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μετά πάροδο τριμήνου και εφόσον ο φορέας εξακολουθεί να παρουσιάζει αποκλίσεις, τότε με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας, που συνεπάγεται: α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ'όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι)>>.
Δηλαδή το οικονομικό έλλειμμα των Δήμων, θα καλύπτεται-ισοσκελίζεται (!) με δανεισμό από το παρακαταθηκών και δανείων.....Και θα καταλήγει με παρακράτηση της ΣΑΤΑ (που γι' αυτό ενσωματώθηκε στους ΚΑΠ) και με αύξηση ιδίων εσόδων (τελών, τοπικών φόρων) !!
Αυτή λοιπόν είναι η τομή που επιδιώκουν για τη λύση του οικονομικού προβλήματος των Δήμων, να στραγγίξουν το λαό με φόρους - τέλη και πρόστιμα.
Ενισχύουν  επίσης και το σύστημα συλλογής τοπικών φόρων. Η δημοτική ενημερότητα σημαίνει ότι, όταν υπάρχουν χρέη στο Δήμο από τέλη στάθμευσης, πρόστιμα κλπ. τότε δεν θα έχουν φορολογική ενημερότητα οι δημότες...
Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος του λαού από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών εκείνων-όπως η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας- που διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα, για τους δημότες τους, όπως:
*Φορολογική επιδρομή μέσω τοπικών φόρων-τελών-προστίμων
*Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργων, και υποδομών (ΣΔΙΤ).
*Διακρατικές συνεργασίες για «προσέλκυση επενδύσεων» και επιχειρηματικές συμπράξεις όπως π.χ. Ελληνογερμανική συνεργασία της Τοπικής Περιφερειακής Διοίκησης , που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων : διαχείριση υδάτινων πόρων, ΑΠΕ-ενεργειακά ζητήματα, εκπαίδευση, διαχείριση απορριμμάτων, ,υγεία, τουρισμό, άθληση, πολιτισμό κτλ
* Δημιουργία κεφαλαίου επενδύσεων σε υποδομές των ΟΤΑ (ΚΕΔΕ) για έργα και δράσεις που αφορούν υποδομές και «αξιοποίηση»,δηλαδή ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας .
 Γιαυτό και επανειλημμένα τονίσαμε ότι αποτελεί ύβρη να μοιράζουν δεκανίκια αυτοί οι αιρετοί, μέσω «κοινωνικών παντοπωλείων»κτλ, στους ανάπηρους που δημιούργησαν  και με την δική τους πολιτική συνδρομή και συμβολή....