Σελίδες

Η εγκύκλιος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Χτες δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης.
Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του «πιο μεγάλου επιδόματος σε σχέση με πέρσι, που θα δίνεται σε περισσότερους δικαιούχους», πατώντας πάνω στην αύξηση της επιδότησης από τα 28 στα 35 λεπτά το λίτρο και στην αύξηση των ορίων σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ακόμα περισσότερα νοικοκυριά σε σχέση με πέρσι δε θα μπορέσουν να αγοράσουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, με τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης να μην καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από την αύξηση του επιδόματος κατά 7 λεπτά το λίτρο και το λαϊκό εισόδημα να έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με πέρσι.
Αυτό σημαίνει επίσης, ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση, δε θα πάρουν καθόλου το επίδομα θέρμανσης και άρα, αφ' ενός, θα μείνουν στην παγωνιά και, αφ' ετέρου, δε θα δουν στην πράξη ούτε τη διαφορά των λίγων λεπτών ανά λίτρο που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Αναλυτικά η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τα εξής:
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Επίδομα δικαιούνται οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Με βάση το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας, επίδομα δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν, με βάση τις δηλώσεις του 2009, ακίνητα αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για έγγαμους το ποσό γίνεται 300.000 ευρώ.
Ανώτατη κατανάλωση ανά ζώνη
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι νομοί της χώρας και η ανώτατη κατανάλωση σε λίτρα χωρίζονται ως εξής:
ΖΩΝΗ Α: Περιλαμβάνονται οι νομοί με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) όπου ισχύει ανώτατη κατανάλωση στα 25 λίτρα το τ.μ.
ΖΩΝΗ Β: Στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα 15 λίτρα ανά τ.μ.
ΖΩΝΗ Γ: Στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας ισχύει ανώτατη κατανάλωση 8 λίτρα το τ.μ.
ΖΩΝΗ Δ: Στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού μπαίνει πλαφόν στα 5 λίτρα ανά τ.μ.
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτου ζώνης χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά μέτρα.
Η διαδικασία
Οι δικαιούχοι επιδόματος πρέπει να προστρέχουν στην ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, κ.ά. Οι διαχειριστές πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, στην ίδια ιστοσελίδα δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία των διαμερισμάτων που εκπροσωπούν. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει η υπηρεσία από τις εταιρείες διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια το επίδομα θα καταβάλλεται από τις τράπεζες μέσα σε είκοσι μέρες. Προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής στο 25% της επιδότησης.