Σελίδες

Απολογισμός Δημάρχου Βέροιας….. Κωμωδία δεν το λές.

Του Νίκου Ασλάνογλου
Κάτι πρέπει να πεις όμως. Δεν γίνεται να προσπεράσεις τον ευτελισμό που διαπιστώνεις, με τόσο έντονο τρόπο, σε μια τόσο σπουδαία κάτω από άλλες συνθήκες , διαδικασία. Ένας υποτιθέμενος απολογισμός, στον οποίο ακούσαμε διάφορα, είδαμε την εικόνα της κ. Δημάρχου πάμπολες φορές σε διάφορες καρέκλες και μικρόφωνα.  Ήθελε να πείσει, ποιος ξέρει ποιόν, για την τεραστίων διαστάσεων επιτυχία της μακριά από τη Βέροια και μόνον. Εκεί που δεν ξέρουν. Εκεί που πετάς ότι πυροτέχνημα σου αρέσει, χωρίς κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί η απίστευτη δημόσια δήλωση της Δημάρχου. «Δεν με ενδιαφέρει τι λέτε εσείς ( το Δημοτικό Συμβούλιο). Εγώ θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Δήμου , όπως νομίζω». Με αυτήν την πολιτική αγωγή της, ήθελε να κάνει δημόσιο απολογισμό.   
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηαθανασίου: «Οι συμπολίτες που είναι παρόντες, μετριούνται στα δάκτυλα της μιας χειρός. Ή είχαν κάτι σπουδαιότερο να κάνουν ή κάτι δεν πάει καλά με εμάς».
Πράγματι. Όταν ειπώθηκε αυτό, υπήρχαν τέσσερις συμπολίτες να παρακολουθούν. Και οι τέσσερις, υπάλληλοι του Δήμου Βέροιας. Ακόμη, από την παράταξη της Κ. Δημάρχου, έλλειπαν οι μισοί. Ίσχυαν και τα δυο Πρόεδρε. Προφανώς είναι σπουδαιότερο να βγάλεις ίσως βόλτα το σκυλάκι, ή να πας για καφέ. Το δεύτερο είναι το σπουδαιότερο. Κάτι δεν πάει καλά με όλους σας. Εάν ακόμη δεν το βρήκατε, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να καταλάβετε ότι αυτό που με σιγουριά όλοι σας ονομάζετε Δημοτικό Συμβούλιο, για τους πολίτες είναι μια παρωδία. Η πλειοψηφία, πάντα, προαποφασίζει τα πάντα σε προσυμβούλιο. Απλά η επίσημη διαδικασία, είναι μια ανούσια παράσταση που κανέναν δεν ενδιαφέρει. Είναι τυχαίο που τα ΛΑΠ ΤΟΠ είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια του Συμβουλίου στο Φέϊς Μπούκ ή σε κάποια σελίδα; Είναι τυχαίο που πολλοί είναι πάνω στο κινητό παίζοντας  ή στέλνοντας μηνύματα; Ο πλειοψηφών κομματικός θίασος, πάντα κάνει ότι θέλει και μάλιστα με τόση σιγουριά που ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα δεν κρατιούνται. Ο Δημόσιος απολογισμός, ας πούμε, , γίνεται με συγκεκριμένους, υποχρεωτικούς κανόνες. Τόση προκλητική σιγουριά που τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί και σε κανέναν δεν θα απολογηθείτε, αν και τα στοιχειώδη τυπικά δεν τηρηθούν. Ήταν τόσο αστεία η εικόνα κ. Πρόεδρε. Να κάνει απολογισμό η Δήμαρχος σε άδεια αίθουσα. Ούτε καν οι δικοί της δεν ήταν εκεί. Της παράταξης. Κωμωδία λοιπόν, δεν το λες όλο αυτό. Τραγωδία όμως;
                Ειδοποιήθηκαν κ. Πρόεδρε, πενήντα δυο σύλλογοι και φορείς όπως είπες. Ούτε ένας παρών. Πολύ σπάνια σύμπνοια απέναντί σας. Τόση πια η επιτυχία της Δημάρχου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή και παγκόσμια που ούτε οι δικοί της δεν συμπαρατάσσονται πλέον. Η μοναδική απόλυτη επιτυχία. Να απέχουν όλοι από όλα. Να απαξιωθεί κάθε τι κοινό και Δημόσιο. Να αηδιάσουν άπαντες σε όσα τους αφορούν. Και η τραγωδία είναι μη αναστρέψιμη επί του παρόντος, όταν η κ. Δήμαρχος είπε ότι « οι πολίτες απαξίωσαν την πολιτική». Ούτε καν να περάσει το ανάποδο από το μυαλό της  ότι, οι πολιτικοί απαξίωσαν στο έπακρο, κανόνες, ανθρώπους, διαδικασίες  και αξίες. Ιδιαίτερες επιδόσεις σαυτό, έχει η ίδια. Ακόμη είναι στην εποχή που τα κομματικά εκτρώματα αναπαρήγαγαν τον εαυτό τους για να οδηγηθούμε στο σήμερα, κάτω από τον φόβο των όποιων διώξεων της κομματικής πάχνης που όλα τα σκέπαζε και ακόμη σκεπάζει.  Ακόμη πιστεύει ότι με υποψήφιους συμπέθερους και στη συνέχεια συμπέθερους, δικαιούται να απαιτεί συμμετοχή. Συμμετοχή, έστω χειροκροτητών. Ανατρέξτε κ. Πρόεδρε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα. Θα δείτε γιατί κάτι δεν πάει καλά με σας. Είναι η επιτομή της ανακολουθίας. Καταφέρατε να αποτρέψετε από την συμμετοχή, τους πάντες. Πιστοί στην … Δημοκρατική ιδέα, «ή δικός μας ή εχθρός μας».  Και αλήθεια πιστεύεις ότι μπορεί μια πόλη, η  μικρή κοινωνία μας να κάνει το οτιδήποτε με απουσία των πολιτών; Πρώτη η κ. Δήμαρχος απαξίωσε πλήρως κάθε κανόνα και όταν το έκανε κατ επανάληψη, κανένας σας δεν έβγαλε τσιμουδιά. Εσείς το επιτρέψατε λοιπόν. Μόνον εσείς απαξιώσατε κάθε έννοια πολιτικής  και δεν εννοώ το πρόσωπό σας. Μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια στα πράγματα, κατάφερε η κ. Δήμαρχος με όλους σας συμπαραστάτες, να μην εμπνεύσει απολύτως κανέναν και για τίποτε. Δημιουργήθηκε μια ομάδα μισθοδοτούμενων εκλεγμένων ή υποψήφιων μισθοδοτούμενων, οι οποίοι τάχα είναι η Διοίκηση του Δήμου. Κάντε μια αξιολόγηση κ. Πρόεδρε. Σε όλους τους συναδέλφους σας. Τι έκανε ο καθένας. Ποια πράγματα και με ποιόν τρόπο πάλεψε. Ποιοι από αυτούς ή αυτές, ήταν δεν ήταν στα Συμβούλια ήταν το ίδιο;
                Η τραγωδία έγκειται και στο γεγονός ότι τάχα κανείς ακόμη δεν κατάλαβε το παραμικρό, ενώ ο χαλασμός της κατάρρευσης σε κουφαίνει. Αυτήν την απαξία που σεις ονομάζετε πολιτική, αηδίασε όλους. Η κομματική σάπια τροφή που ταΐζατε τους πολίτες, σας επιστρέφεται ως εμετός, με πολύ μεγάλο κόστος στην όποια κοινωνική δυναμική μπορούσε να υπάρξει στην πόλη μας. Η πολιτική κενότητα της κ. Δημάρχου, αναφέρεται συχνότατα σε κουβέντες πολλών μελών της παράταξής σας. Πέραν τούτου ουδέν όμως. Είστε συνυπεύθυνοι λοιπόν, σε όλα.
                Η άλλη τραγωδία είναι ότι ενώ ισοπεδώθηκε κάθε έννοια πολιτικής και αξίας και από την Κ. Δήμαρχο που ανέκαθεν άκοπα, ξεκούραστα, αναξιολόγητα, μισθοδοτείται από την καρικατούρα κράτους που μέρος της είναι, θα την πληρώνουμε όλοι και την σύνταξη. Και να ήταν μόνο αυτή;
                Τώρα πλέον κ. Πρόεδρε, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά σάπια, Όχι μόνον κεντρικά αλλά και στην πόλη μας. Προέχει για όλους σας η κομματική νηνεμία από την πολιτική και κοινωνική ευρωστία. Προέχει το κομματικό τομάρι από τις ανάσες ζωής του τόπου μας. Όμως Πρόεδρε, ως γιατρός ξέρεις ότι στον άρρωστο οργανισμό δημιουργούνται τα αντισώματα για να σταματήσουν την αρρώστια.
Δεν είναι ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας. Είναι στα τελευταία στάδια η αρρώστια. Και νομοτελειακά, θα υπάρξει η αυτοϊαση.
Ωστόσο, φαντάζομαι όλοι απολαύσατε τον πλούτο των έργων, τον πλούσιο διάλογο στην διαδικασία, το πλήθος των απόψεων που ακούστηκαν, την εποικοδομητική κριτική κλπ, κλπ.
Τι κρίμα για τον τόπο μας κ. Πρόεδρε και η άνοιξη πανάκριβη.