Σελίδες

Παράδοση ποταμών, παραλιών και λιμνών για εμπορική εκμετάλλευση μέσω των δήμων!

Σε εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών, με στόχο οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά, προχώρησε η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης. Η ΚΥΑ αυτή υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο μέρες μετά (αρ. 328).
Η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους. Το αντάλλαγμα λοιπόν είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα. Το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα από ομπρέλες, ξαπλώστρες, υπηρεσίες προς τους λουόμενους και σταθερές ή τροχήλατες καντίνες, δεν παραχωρείται τίποτα!
Η συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική ισχύει εδώ και λίγα χρόνια (σ.σ. αντίστοιχη ΚΥΑ είχε εκδοθεί και το 2009 με ισχύ έως το 2012) και ερχόταν να συμπληρώσει την πάγια πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παράδοσης παραλιών, ορεινών όγκων, εκτάσεων δίπλα σε λίμνες και ποτάμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, τώρα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, θεσπίζονται μερικές νέες ρυθμίσεις που εντείνουν αυτή την εμπορευματοποίηση μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Εξέλιξη που δείχνει και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως κομματιού του κράτους που υλοποιεί στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παραχώρησης σε επιχειρηματίες. Αλλωστε, πολλοί δήμοι καλοβλέπουν αυτή την απόφαση και μάλιστα έχουν σπεύσει σε σχεδιασμούς με το σκεπτικό ότι θα έχουν πολλά έσοδα από την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για αναψυχή, ξεκούραση, για ένα μπάνιο, μια εκδρομή, για όσους μπορούν να το αντέξουν αυτό οικονομικά.
Πιο συγκεκριμένα, η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά) ότι μπορεί να δοθούν απευθείας, χωρίς δημοπρασία, παραλιακές εκτάσεις ή τμήματα αιγιαλού σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής (νυχτερινά κέντρα ή άλλα μαγαζιά κ.λπ.) που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται δίπλα σε εκτάσεις που είναι κρατικές. Δηλαδή, επέκταση επιχειρηματικής δράσης. Και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν χρήσεις στο 50% του χώρου που έχει παραχωρηθεί και με διαμόρφωση δρόμων, ελεύθερων λωρίδων κ.λπ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «στα τμήματα που θα παραχωρηθούν με την διαδικασία της απευθείας παραχώρησης, δύναται να τοποθετηθεί αρθρωτό ξύλινο δάπεδο σε ποσοστό επιφανείας 50% της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όταν η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης το επιτρέπει».
Ας δούμε όμως και μία άλλη περίπτωση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Να δικαστούν γιατί δεν παραχώρησαν τις παραλίες της Ικαρίας στους ιδιώτες, καλούσαν οι μηχανισμοί του κράτους μετά από καταγγελία ορισμένων επιχειρηματιών, τους: πρώην δήμαρχο Ραχών, πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Ραχών και πρώην δημοτική σύμβουλο στο Δήμο Ραχών, εκλεγμένους με το ΚΚΕ.
Η δίωξή τους έγινε επειδή αρνήθηκαν να χαρατσώσουν το λαό ως δημοτική αρχή του τότε Δήμου Ραχών και δεν εφάρμοσαν την υπουργική απόφαση του 2009. Οπως αναφερόταν στο κλητήριο θέσπισμα από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου, «αν και σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1038460/2439/Β0010/15-4-2009 ΚΥΑ των Υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών παραχωρήθηκε με αντάλλαγμα το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ Α' Βαθμού με σκοπό (...) εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ. και με το άρθρο 6 ορίστηκε αντάλλαγμα 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο ΟΤΑ από την άσκηση δραστηριοτήτων στον αιγιαλό και την παραλία, εντούτοις το 2009 ο Δήμος Ραχών δεν εκμίσθωσε χώρους αιγιαλού και παραλίας και τοποθέτησε δικές του ομπρέλες και ξαπλώστρες δωρεάν, αποστερώντας από το Δημόσιο το αντάλλαγμα που θα απεκόμιζε από τη μίσθωση».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως έγιναν παράπονα στην Κτηματική Υπηρεσία Σάμου από τους επιχειρηματίες που μέχρι τότε εκμεταλλεύονταν τις παραλίες ότι ο Δήμος Ραχών δε θα εκμίσθωνε ούτε το 2010 τις παραλίες κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούνη του 2009. Τέλος, βάσει απόφασης του ίδιου Συμβουλίου, κατηγορούνται πως απομάκρυναν καντίνα και «εγκαταστάσεις» επιχειρηματία από την παραλία «με αποτέλεσμα να βλάψουν τον (σ.σ. επιχειρηματία) εγκαλούντα»...

Γι' αυτό το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να έχουν ως κριτήριο ψήφου το ρόλο που παίζει η Τοπική Διοίκηση ως μηχανισμός του κράτους. Γι' αυτό λέμε ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη είναι μάχες που πρέπει να δοθούν ενιαία, ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις, τις τοπικές διοικήσεις.