Σελίδες

Ούτε η διπλάσια προκαταβολή της ΕΒΖ έπεισε τους τευτλοπαραγωγούς

Γράφει ο : Λιάμης Λεωνίδας|
Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η καμπάνια για τη φετινή παραγωγή ζάχαρης, καθώς η βελτιωμένη πρόταση, που έριξε στο τραπέζι η διοίκηση της ΕΒΖ, δίνει μόνο μερική λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μηχανάτορες και οι τευτλοπαραγωγοί, με συνέπεια να συνεχίζουν να το σκέφτονται, αν θα μπουν στο χωράφι να βγάλουν τεύτλα.
Όπως είχε προαναγγείλει σε πρωινό δημοσίευμά του το Agronews ο διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας, Λάμπρος Χαραλάμπους μετέβη εσπευσμένα στο εργοστάσιο του Πλατέως το πρωί της Τετάρτης και έκανε γνωστό ότι η βιομηχανία σκοπεύει να διπλασιάσει το ποσό της οικονομικής στήριξης που θα δώσει ως προκαταβολή. Συγκεκριμένα με βάση όσα διέρρευσαν, το νέο σενάριο προβλέπει ότι εάν ένας μηχανάτορας διαθέτει μηχανή με δύο (ή με έξι, αντίστοιχα) σειρές εξαγωγής τεύτλων, θα λάβει προκαταβολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, για την κάθε μία σειρά, αντί των 500 ευρώ, που ήταν το αρχικό σενάριο. Η δε, καταβολή του ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη στο ξεκίνημα των εργασιών της καμπάνιας και τη δεύτερη μια εβδομάδα μετά.
Μερική η λύση του προβλήματος
Οι συνομιλητές του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ υποστήριξαν πως η πρότασή του αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, διότι ιδίως στα μεγάλα επαγγελματικά συγκροτήματα, που βγάζουν τεύτλα και για λογαριασμό τρίτων, τα χρήματα αυτά φτάνουν για την προμήθεια καυσίμων το πολύ δέκα ημερών, ενώ η καμπάνια αναμένεται να κρατήσει περισσότερες από 40 μέρες. «Στο υπόλοιπο διάστημα πώς θα λειτουργήσουμε;» τόνισαν χαρακτηριστικά οι έξι εκπρόσωποι των μηχανατόρων στον κ. Χαραλάμπους και του ζήτησαν να αυξήσει την προκαταβολή τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ, ανά σειρά μηχανής, ώστε μαζί με τα χρήματα που θα βάλουν από την τσέπη τους, να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας την καμπάνια.
«Μας είπε ότι κατανοεί τον προβληματισμό μας, αλλά θα πρέπει να το συζητήσει και με την υπόλοιπη διοίκηση. Μέχρι τότε περιμένουμε», ανέφερε στο Agronews, μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του σωματείου τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων της Κ. Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, ενώ ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Αθ. Πίππας μας είπε πως αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το συλλογικό όργανο των πααγωγών, θα μελετήσει τα δεδομένα και πάνω σε αυτά θα καθορίσει τη θέση του.
Πότε θα πληρωθούν τα τεύτλα;
Η αντιπροσωπεία των παραγωγών και μηχανατόρων ζήτησε, επίσης, από τον διευθύνοντα σύμβουλο να τους γνωστοποιήσει πότε σκοπεύει η επιχείρηση να πληρώσει τα τεύτλα που θα παραλάβει, καθώς πέρσι οι πληρωμές έγιναν σχεδόν έπειτα από 50 ημέρες. Το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Χαραλάμπους δεν γνώριζε να τους απαντήσει, τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους παρισταμένους θύμισαν πως στο καλαμπόκι οι αγρότες πληρώνονται το πολύ σε μια εβδομάδα και στο βαμβάκι το αργότερο σε 20 ημέρες.
Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη να υπάρξει συνδρομή και πίεση από την ΕΒΖ για την εξόφληση των οφειλομένων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και του 2013 –μάλιστα ο κ. Χαραλάμπους φέρεται να παραδέχθηκε πως αν είχαν στα χέρια τους οι παραγωγοί αυτά τα χρήματα η κατάσταση θα ήταν σαφώς πιο ομαλή- ενώ υπήρξε και προειδοποίηση να μην χρησιμοποιηθεί η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ως δικαιολογία για να μειωθούν τα τιμολόγια της καλλιεργητικής περιόδου του 2015, τα οποία θα πρέπει εγκαίρως να ανακοινωθούν για να ξέρουν οι παραγωγοί τί θα πράξουν.
Αισιοδοξία για λύση από την ΕΒΖ
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ήταν περισσότερο λακωνικός, αν και αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Μιλήσαμε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και μπορώ να πω ότι δεν αισθάνθηκα πως υφίσταται θέμα εκβιασμού ή απεργίας εκ μέρους των παραγωγών και των μηχανατόρων. Αυτό που διέγνωσα είναι η έκφραση της αγωνίας τους, ότι αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα πετρέλαια για την τευτλοεξαγωγή, αφού πλέον τα πρατήρια καυσίμων αρνούνται την πίστωση», είπε στο Agronews ο κ. Χαραλάμπους και σημείωσε πως «είμαι αισιόδοξος, η ΕΒΖ κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση».
Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, εν τω μεταξύ, καθιστούν αδύνατη την είσοδο των τευτλοεξαγωγικών μηχανών μέσα στα χωράφια και ήδη η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ έχει αποφασίσει να μεταθέσει για το Σάββατο ή (το πιο πιθανό) την Κυριακή την έναρξη της φετινής καμπάνιας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν οι βροχές και ότι θα επέλθει συμφωνία με τους παραγωγούς, ώστε να ξεκινήσει η παράδοση τεύτλων.
  1. Πηγή : Agronews