Σελίδες

Η ομαλή λειτουργία του φράγματος Αλιάκμονα (θέση Βαρβάρες στη Βέροια) κινδυνεύει....

Χωρίς μόνιμο προσωπικό η φύλαξη και η λειτουργία του φράγματος του ποταμού Αλιάκμονα!

Ερώτηση για προβλήματα στην ομαλή φύλαξη - λειτουργία του φράγματος ποταμού Αλιάκμονα και του φράγματος ποταμού Αξιού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Οι συνταξιοδοτήσεις πολλών υπαλλήλων καθώς και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί νέων έχει δημιουργήσει οξυμένα προβλήματα, στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τη φύλαξη και λειτουργία των φραγμάτων, σε 24ωρη βάση, του ποταμού Αλιάκμονα και Αξιού.
Ήδη από 1-1-2015 δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη και τη λειτουργία του φράγματος του ποταμού Αλιάκμονα, ενώ στο αντίστοιχο του ποταμού Αξιού εναπομείναν μόνο τρεις φύλακες.
Να σημειωθεί πως:
α) Από την ομαλή λειτουργία του φράγματος Αλιάκμονα (θέση Βαρβάρες στη Βέροια) και του φράγματος Αξιού (περιοχή Ελεούσες) εξαρτάται:
Η άρδευση των πεδιάδων ΠΕ Ημαθίας και ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Η υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.
Η ομαλή διοχετευτικότητα του Αξιού ποταμού και κατά συνέπεια η αντιπλημ­μυρική προστασία των περιοχών από όπου ο εν λόγω ποταμός διέρχεται.
Η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ στην περιοχή Ελεούσας Θεσσαλονίκης.
β) Λόγω της παντελούς έλλειψης προσωπικού στο φράγμα ποταμού Αλιάκμονα, υπαρκτός είναι και ο άμεσος κίνδυνος κλοπής και καταστροφής των εγκαταστάσεών του.
γ) Το εναπομείναν προσωπικό τριών (3) φυλάκων στο φράγμα ποταμού Αξιού εργάζεται σχεδόν εξήντα (60) ώρες την εβδομάδα, ημέρα και νύχτα, εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες, καθ' όλο το εικοσιτετράωρο. Δεν μπορεί να πάρει άδειες και δεν αμείβεται για εργασία πέρα του ημερήσιου οκταώρου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
Την επείγουσα πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ειδικότητας φυλάκων ΥΕ), ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή φύλαξη - λειτουργία του φράγματος ποταμού Αλιάκμονα και του φράγματος ποταμού Αξιού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».