Η οζώδης δερματίτιδα και οι .....παρενέργειές της .

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξάνδρειας συζητήθηκε και το ζήτημα που προέκυψε από την εμφάνιση και στην περιοχή της οζώδους δερματίτιδας, με τις επιπτώσεις που επιφυλάσσει η συγκεκριμένη ασθένεια των βοοειδών.
(Οι τοποθετήσεις στο Δ.Σ. όλων όσων έλαβαν τον λόγο βρίσκονται εδώ ).
Η απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης του Δ.Σ. έδωσε την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Αντωνίου που με ανάρτησή του στο F/B, τοποθετείται ως εξής σχετικά με τις δηλώσεις του δήμαρχου Αλεξάνδρειας Παν.Γκυρίνη για την οζώδη δερματίτιδα που έπληξε μονάδες βοοειδών και στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας .

Φίλτατος ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, αλλά "φιλτάτη και η αλήθεια"
Φίλτατος ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, αλλά "φιλτάτη και η αλήθεια", σχετικά με την Οζώδη δερματίτιδα, και το πρόβλημα εξεύρεσης χώρου ταφής των ζώων, στις μονάδες που έχουν εντοπισθεί κρούσματα.
Και η αλήθεια είναι ότι για την εξεύρεση και την υπόδειξη χώρου ταφής των ζώων υπεύθυνη κατά το νόμο είναι η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση ανάλογα με την ιδιοκτησία του χώρου (Δημόσιος ή Δημοτικός), σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Κτηνιατρική, τμήμα περιβάλλοντος, αρχαιολογική κατά περίπτωση και εφόσον συντρέχουν λόγοι). Ο σχετικός χώρος πρέπει να βρίσκεται σε σημείο όσο το δυνατόν εγγύτερα στις μονάδες εκτροφής.
Το να πετάμε το "μπαλάκι" και την ευθύνη στη κυβέρνηση είναι το ολιγότερο ανεύθυνο..
Αν περιμένει η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να τις υποδείξει χώρο ταφής από την Αθήνα ο Μπόλαρης είναι άξια τις μοίρας της, και ανάξια να διαχειρισθεί τις υποθέσεις που τις έχουν ανατεθεί.
Ας αφήσουν όλοι τις δικαιολογίες και το blame game και ας δώσουν άμεση λύση σε ένα πρόβλημα που έχει φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους τις περιοχής.

Η απάντηση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη
στο δημοσίευμα του Βουλευτή Ημαθίας κ. Χρήστου Αντωνίου

Με εντυπωσίασε η χτεσινή αντίδραση του φίλτατου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Αντωνίου, αναφορικά με τα όσα είπα και υποστήριξα μέσα στη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου και τις ευθύνες που σε καμιά περίπτωση δεν έχει ο Δήμος, αλλά υπάρχουν και είναι πολλές τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο. Εκτιμώ ότι αν αντιδρούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες με την ίδια ταχύτητα που αντέδρασε ο βουλευτής, σήμερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Εμείς ως διοίκηση εδώ και αρκετό καιρό είχαμε κινηθεί και μάλιστα είχαμε αναμορφώσει σχετικό κωδικό στον προϋπολογισμό μας, διότι αναμέναμε αυτή την εξέλιξη με την οζώδη δερματίτιδα. Κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις προς τους αρμόδιους και ιδιαίτερα προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο και την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μη βρεθούμε προ καταστάσεων που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.
Οι ευθύνες του Υπουργείου κατά την εκτίμησή μου βρίσκονται στο γεγονός ότι δεν επόπτευσε τις υπηρεσίες εκείνες που είναι υπεύθυνες, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και σε ποιο βαθμό. Διότι, δεν υπάρχει ετοιμότητα σε κανέναν βαθμό, όταν αναζητείται ακόμα και σήμερα χώρος ταφής των νεκρών ζώων ή δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο μεγάλων ζώων.
Συνεπώς, καλά θα κάνει ο κύριος Βουλευτής να μην σπεύδει να καλύψει τον Υπουργό και την κυβέρνησή του, αλλά να βλέπει το όλο ζήτημα σφαιρικά και στην πραγματική του διάσταση. Ουδείς ζήτησε από τον κ. Μπόλαρη να υποδείξει χώρο ταφής των ζώων. Γνωρίζουμε τους χώρους του δήμου μας και μάλιστα πολύ καλά και δηλώνω για ακόμα μια φορά ότι τέτοιος χώρος δεν υπάρχει. Ελεύθεροι χώροι υπάρχουν και είναι οι πλατείες, τα πάρκα, οι αυλές των σχολείων και τα κτήματα που νοικιάζουμε στους δημότες μας. Προτείνει ο βουλευτής να υποδείξουμε έναν τέτοιον χώρο;
Εν κατακλείδι. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό και δεν μπορεί να διαχειρίζεται με τέτοια χαλαρότητα από πλευράς αρμοδίων. Ο συνδημότης μας Βουλευτής αντί να γράφει σχόλια ας φροντίσει και αυτός να βοηθήσει για να λυθεί το πρόβλημα που καταστρέφει οικονομικά τους κτηνοτρόφους μας.