Σελίδες

Εκτεθειμένοι σε πολικό ψύχος οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Μαλακάσα

Τραγική είναι η κατάσταση στη Μόρια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας που παραμένουν κατά μεγάλα διαστήματα χωρίς ρεύμα .
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα, ο Στ. Τάσσος εξέθεσε για άλλη μία φορά τις θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ έλαβε την υπόσχεση πως περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους όπως ξενοδοχεία και οικήματα, ένας ελάχιστος δηλαδή αριθμός σε σχέση με όσους βρίσκονται σε σκηνές μόνο στη Λέσβο.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο FM» ανέφερε πως ήδη «μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Μόρια σε κάποιο ξενοδοχείο», πως «υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις ξενοδόχων στο να δεχθούν πρόσφυγες» και σημείωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τι άλλο μπορεί να γίνει «για να μπορούν να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες γι' αυτούς τους ανθρώπους, όπως υπάρχουν στον ηπειρωτικό χώρο, όπου έχει καλυφθεί το θέμα από την πλευρά ξεχειμωνιάσματος και καλύτερων συνθηκών».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεκινήσει από το πρωί να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό προκειμένου να βρουν -από μόνοι τους- μέρη ώστε να ζεσταθούν, καθώς μέσα στο χώρο το χιόνι ξεπερνούσε τους 10 πόντους ενώ φέρεται να έχουν ανοίξει δύο κλειστά γυμναστήρια της πόλης στα οποία μεταφέρονται μερικοί από τους διαμένοντες του Κέντρου.
Τραγική είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες και στη Μαλακάσα, με όλο το δίκτυο ύδρευσης στο χώρο φιλοξενίας να έχει παγώσει και όσους διαμένουν στο Κέντρο -από το απόγευμα του Σαββάτου- να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ, μεγάλος αριθμός «φιλοξενούμενων» προσπαθούσε να μπει σε καφενεία και άλλους χώρους για να ζεσταθούν ενώ στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη του κάστρου, ο δυνατός αέρας έκανε πρόσφυγες και μετανάστες να τουρτουρίζουν από το κρύο.
Στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παρέμειναν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία και το κρύο απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου.Τέλος, η Κομισιόν, νίπτοντας τας χείρας της για τους χιλιάδες παγωμένους και εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, χαρακτήρισε σήμερα ανεπαρκή την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.