Σχετικά με την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του, απηύθυνε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Με σύνθημα «Αγώνας για την ισοτιμία της γυναίκας, για ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά», την εισηγητική ομιλία στη συνέντευξη έκανε ο πρόεδρος του ΕΚ Τάσος Τσιαπλές. Παρατίθεται η ομιλία:
«Αυτές τις ημέρες γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της ημέρας, είτε από σκοπιμότητα είτε από άγνοια.
Η 8η Μάρτη δεν είναι μια οποιαδήποτε ημέρα για τις γυναίκες.
Πριν 160 χρόνια, στις 8 Μάρτη 1857, στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας, πραγματοποίησαν μεγαλειώδη απεργία και διαδήλωση, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή, με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα.
Η απεργία και η διαδήλωση έγινε κόντρα στην πρωτοφανή τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις και τους εκβιασμούς, αλλά και την άγρια επίθεση της αστυνομίας, που με εντολή των βιομηχάνων, έβαψε στο αίμα τη διαδήλωση.
Με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν, η 8η Μάρτη ορίσθηκε ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ειρήνη, την οποία σήμερα διάφοροι και διάφορες προσπαθούν να αλλοιώσουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα αυτής της ημέρας.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διατηρώντας το πραγματικό και πολύ επίκαιρο μήνυμα αυτής της επετείου για οργάνωση και αγώνα των γυναικών μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του, καλώντας όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες να πάρουν μέρος σ’ αυτήν, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής μας.
Να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά να ζουν με την ανεργία, τη φτώχεια, την ταξική εκμετάλλευση, την ανισοτιμία, τους πολέμους και τις συμφορές τους, την αναγκαστική προσφυγιά, που γεννά το καπιταλιστικό, εκμεταλλευτικό σύστημα.
Η ζωή των γυναικών, της εργατικής τάξης γενικότερα, των παιδιών μας, δεν θα αλλάξει από τα πάνω, ούτε από τη σημερινή ούτε από καμία άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που στηρίζει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ούτε από τη "φιλευσπλαχνία" της εργοδοσίας.
Μόνο με την οργάνωση στα σωματεία, με τη συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κόντρα στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, μπορεί να αλλάξει η ζωή σου, η ζωή της εργατικής τάξης προς το καλύτερο.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας διεκδικεί:
 • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Μέτρα στήριξης όλων των ανέργων με 600 ευρώ επίδομα το μήνα, για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επιστροφή όσων μας αφαιρέθηκαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στα χρόνια της κρίσης, από την εργοδοσία και το κράτος.
 • Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στην προ κρίσης εποχή. Νομοθετική καθιέρωση της Κυριακής-αργίας.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για την οποία θα πληρώνει το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και 5 χρόνια νωρίτερα αντίστοιχα σε όσους είναι στα ΒΑΕ.
 • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά).  Επι πλέον 1 χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα.  Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή ανάπηρα παιδιά.
 • Επίδομα 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, από το κράτος. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
 • Άδεια μητρότητας για 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση απόλυσης εγκύου.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλους.
 • Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών από το κράτος σε όλους τους δήμους του Ν. Λάρισας, που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία - βιοτεχνία.
 • Φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών. Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος που να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος.
 • Όχι στη συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις. Έξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ. Έξω το ΝΑΤΟ, η Frontex και οι μηχανισμοί της ΕΕ από τη "φύλαξη" των συνόρων.

 • Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών. Να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε εκεί που έχουν επιλέξει ως προορισμό. Να σταματήσει η δολοφονία προσφύγων στο Αιγαίο που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όχι με τις "αμαρτωλές" ΜΚΟ. Πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, όπως είναι το σωστό και ανθρώπινο».