Η έκθεση «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα. Δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι» εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 19.30 στο Τελλόγλειο.

Η έκθεση απλώνεται σε δύο ορόφους του Μουσείου: στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό: έργα εμπνευσμένα από το Τείχος του Βερολίνου, τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 με την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο αλλά και το Δράμα της Κύπρου.
Παράλληλα, στον πρώτο όροφο θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στον χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της.
Την τελετή των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικό δρώμενο με τον Γιώργο Καραβελάκη, ο οποίος θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία και πολιτικού περιεχομένου τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα γίνει ανάγνωση σπαρακτικού κειμένου του Πρέκα, απομαγνητοφώνηση αφήγησης που έγραψε σε κασέτα ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στην επιστροφή του από το στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, στην Αίγυπτο, όπου είχε εξοριστεί μετά τα Δεκεμβριανά. Το κείμενο αυτό μαζί με άλλα συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση «Κλουβί 17 / El Daba» (Αιγόκερως, Αθήνα 2005).
Διάρκεια έκθεσης έως: 28 Ιανουαρίου 2018. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.