Σελίδες

Επόμενος στόχος, η Ιταλία ; .Ζητεί δήθεν «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ.

Τα φώτα της επικαιρότητας ,επικεντρώνονται τώρα στην Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας φέρεται να φλερτάρει με έκτακτη βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Επίσημα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση. Φέρεται όμως να αποδέχτηκε μια μορφή «ενισχυμένης επιτήρησης», που θεωρείται το πρώτο στάδιο της παροχής δανείων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επισήμως την Κ. Λαγκάρντ στις Κάννες «για τη βοήθεια που προσέφερε στην Ιταλία», κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι υπήρξαν επαφές και συζητήσεις ουσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η Ιταλία δέχτηκε να θέσει υπό την επιτήρηση του Ταμείου τους κρισιμότερους τομείς της - όπως το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία - αλλά η κυβέρνηση της Ρώμης κάνει λόγο μόνον για «προσφορά συμβουλών». Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται να συμφωνήθηκε είναι να επιβάλλεται η Ιταλία σε ελέγχους από το ΔΝΤ κάθε τρίμηνο, ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την ΕΕ, «ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες», ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου της G20.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος της ΕΕ επέμειναν και χτες ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι «θεωρούν κλειδί». «Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», επισήμανε ο Βαν Ρόμπεϊ. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη βδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης».
Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν νωρίτερα να υποβαθμίσουν τη σημασία της σχετικής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους. Από την πλευρά του, ο Σ. Μπερλουσκόνι διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να πετύχει την έγκριση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Αναλυτές της Barclays Capital εκτιμούσαν χτες ότι 45 δισ. ευρώ θα αρκούσαν για την κάλυψη των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μόλις για δύο μήνες.