Σελίδες

Αυτά τα ρημάδια τα 11 τόσα δις.... μας μπάζουν «με χίλια» στον «κοινωνικό αυτοματισμό».


Η είδηση έτρεχε από τον Αύγουστο , αλλά βγήκε τώρα στη φόρα επίτηδες.
Δεν ήταν η Αυγουστιάτικη ραστώνη και ο καταιγισμός σεναρίων για την ενδεχόμενη σύνθεση του «πακέτου μέτρων» των 11,5 δις ευρώ (κρατείστε το νούμερο αυτό στο μυαλό σας, σύντομα θα το «βρούμε πάλι μπροστά μας»),η αιτία που  πέρασε μάλλον στα «ψιλά».
Αποκαλυπτική μελέτη   του Πανεπιστημίου του Σικάγου υπολόγισε τα μη δηλωθέντα εισοδήματα των ελευθεροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (ιατρών, μηχανικών, χρηματοοικονομικών παραγόντων, λογιστών, νομικών, καλλιτεχνών, ξενοδόχων, εστιατόρων, κατασκευαστών, αγροτών) στην Ελλάδα και το («σωτήριον») έτος 2009 σε 28 δις ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά, αν είχαν φορολογηθεί κανονικά (με 40% συντελεστή), θα είχαν αποφέρει φορολογικά έσοδα τουλάχιστον ...11,2 δις ευρώ (κοίτα ρε πούςτη μου σύμπτωση-11 και κάτι δις),(άλλως θα μείωναν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 κατά 31%, του δε 2008 κατά 48%)!!.
Με μετριοπαθείς, δηλαδή, υπολογισμούς, η υστέρηση εσόδων λόγω φοροδιαφυγής ενός και μόνο έτους, έφθανε για να καλύψει το σύνολο των επαχθών μέτρων (τα οποία εννοείται ότι θα ...«είναι τα τελευταία») που θα ληφθούν για τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την προσεχή διετία!!.
... «Και που είναι η είδηση;», θα αναρωτηθεί ο καλόπιστος (και κουρασμένος από τις συζητήσεις και διακηρύξεις δεκαετιών για το ζήτημα) αναγνώστης. «Χρειαζόμασταν τους καθηγητές από το Σικάγο να μας πουν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι(;) μεγαλύτερη από την Γερμανία της SIEMENS;»!.  Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι η απλότητα της μεθόδου που χρησιμοποίησαν: συνέκριναν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών με τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους !!!!!
 Δυστυχώς οι κυβερνήτες μας, έχασαν τελείως τη μπάλα αφού κατάντησαν να κυκλοφορούν παρόμοια αγριωπά σενάρια, που παλιότερα τα ξόρκιζαν όλες οι πολιτικές ηγεσίες.
Γιατί εδώ  πρόκειται για τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό».
 Όσο στρέφει κανείς την κοινή γνώμη κατά των φορτηγατζήδων, ύστερα των φαρμακοποιών, ύστερα των ταξιτζήδων, ύστερα των πανεπιστημιακών, άντε και των «κηφήνων δημοσίων υπαλλήλων» προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις/ρυθμίσεις/μεταβολές, το πράγμα ίσως δείχνει να παραμένει υπό έλεγχο. Πρόκειται όμως για ένα χυδαίο πολιτικό παιχνίδι, καθόλου ασφαλές σήμερα. Τώρα που φθάσαμε στην δημευτική έκτακτη εισφορά στα ακίνητα («να πληρώσουν οι πλούσιοι»), στην γενική στοχοποίηση του Δημοσίου («να μην έχουν εργασιακή ασφάλεια οι υμέτεροι»), στην αναζήτηση των καταθέσεων εξωτερικού (πάλι «να πληρώσουν οι πλούσιοι», συν η γενίκευση του τεκμηρίου φοροδιαφυγής), στην παύση των συντάξεων κάτω των 55 ετών («να μην έχουν προνομιακή συμβίωση με το Δημόσιο Ταμείο κάποιοι»), τώρα ο κοινωνικός αυτοματισμός πάει να γίνει μοχθηρή ζήλια, διαταξικό μίσος.
 Επικίνδυνα πράγματα.
 Και ο Σαμαράς και οι ..λοιποί ; Έχουμε την εντύπωση ότι μάλλον ρολάρουν στην ομίχλη των εντολών που έχουν λάβει και δεν βλέπουν κάτω το βάραθρο.
με στοιχεία από  ένα άρθρο του «Σχολιαστή»