Σελίδες

Δι ευχών των αγίων πατέρων ημών. Το Σάββατο ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πάπα για να «κλείσει» και με τις ευχές του το πακέτο των βάρβαρων μέτρων.


Μάλλον δεν «επαρκούν» οι ευχές του ...πατριάρχη και του αρχιεπίσκοπου.
Το πακέτο των 11,5 δισ. που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ «κλειδώνει» κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη βδομάδα
Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Αμέσως μετά, κλιμακώνουν με τους συνοδευτικούς εφαρμοστικούς νόμους, βάζοντας στόχο να τους έχουν ψηφίσει το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 8 του Οκτώβρη.
Στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι το πακέτο των μέτρων θα εγκριθεί στις επόμενες συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Πέμπτης και την Κυριακή, ενώ θα ψηφιστεί από τη Βουλή δίχως σοβαρές απώλειες. Ενόψει των οριστικών αποφάσεων, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον δεν «υπάρχει χρόνος» και ότι «ελπίζει» να ολοκληρώσουν με τα πακέτα «μέχρι την Κυριακή».
Οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια είχαν συνέχεια χτες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια ακόμη μεγαλύτερων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ισχυριζόμενος ότι η «συμβολή» του υπουργείου του είναι στα 4,8 με 5 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος παράγοντας παραδέχτηκε ότι θα προχωρήσουν στη «νομοθέτηση του κατώτατου μισθού». Θα περιβάλουν δηλαδή και με μανδύα νόμου την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου και αφορά στη συρρίκνωση του κατώτατου μισθού (22% και 32% για τους νέους κάτω από 25 χρόνων), ενώ χτυπιούνται παραπέρα και οι κλαδικές συμβάσεις.
Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, «αποκάλυψε» πως οι απαιτούμενες «παρεμβάσεις» από το υπουργείο Εργασίας φτάνουν στα 9,5 δισ. ευρώ (!). Συγκεκριμένα, συζητιούνται νέα μέτρα άγριων περικοπών ύψους 8 δισ. ευρώ από συντάξεις - μισθούς - προνοιακά επιδόματα και ακόμη 1,5 δισ. ευρώ από αντίστοιχες παρεμβάσεις «άμεσου αποτελέσματος».
Απόλυτα δεδομένη είναι και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (στα 67 από 65 χρόνια). Σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες, το τσεκούρι στις συντάξεις θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, ενδεχομένως από τα 600 ευρώ μεικτά, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα «οριζόντιες» περικοπές ύψους 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Το παραμύθι της «επιμήκυνσης»
Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό ότι η «επιμήκυνση» δεν πρόκειται να φέρει καμία ανακούφιση για το λαό, ούτε θα σημάνει «άπλωμα» στην εφαρμογή των μέτρων σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια, όπως διατείνεται ψευδώς η κυβερνητική προπαγάνδα, για να καλλιεργήσει αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες στο λαό. Αντίθετα, θα επιφέρει νέα μέτρα και δεινά, αφού ο στρατηγικός στόχος είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την «αειφόρο» κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κυβέρνηση, πάντως, θέλοντας να στείλει μήνυμα στοχοπροσήλωσης, διαμηνύει ότι το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ αν χρειαστεί θα παρθούν πρόσθετα μέτρα στο όνομα της επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έσπευσε χτες να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί κάποιο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο. Ερωτηθείς (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) «αν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστούν κάποια από αυτά τα μέτρα, επειδή θα διαφοροποιηθεί η πολιτική στην Ευρωζώνη και θα επιτευχθεί ενδεχομένως η ανάκαμψη», ο Σ. Κεδίκογλου απάντησε αρνητικά δηλώνοντας ότι «μην ξεχνάτε ότι στόχος μας είναι η ισοσκέλιση των δημοσίων οικονομικών μας».
Και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, το διάστημα το οποίο έχουμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, το να είναι λίγο μεγαλύτερο μας διευκολύνει, γιατί δεν θα είναι τόσο απότομη η μετάβαση και θα έχεις ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να διορθώσεις ορισμένες παραμέτρους, όταν αυτό θα είναι εφικτό». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα μέτρα θα ανακοινωθούν όλα μαζί μέσα στις επόμενες μέρες», ώστε να ψηφιστούν μέχρι τη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις 8 Οκτώβρη, όπου «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμη», όπως είπε.
Την Παρασκευή, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Μόντι, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στη σύνοδο ηγετών του CDI («Διεθνής» Κεντροδεξιών Κομμάτων).
 Το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Πάπα.