Σελίδες

κάθε 15 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει.

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νερού είναι ίσως η κατάλληλη αφορμή για να θυμηθούμε ότι ο πολύτιμος φυσικός πόρος του νερού, μετατρέπεται και αυτός από δημόσιο αγαθό σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, προκειμένου να θησαυρίζουν λίγα μονοπώλια, ενώ ένα μεγάλο τμήμα των υδάτινων πόρων μολύνεται από την ασύδοτη δράση, γνωστών-άγνωστων, ρυπαντών .
Η εμπορευματοποίηση του νερού και η συνεχής μόλυνση των υδάτινων πόρων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η εφαρμογή της οδηγίας 2000/60ΕΚ της ΕΕ για τα νερά, επιφυλάσσει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού ,ενώ η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, είχε ήδη σαν αποτέλεσμα υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης .
Η σημερινή κυβέρνηση ειδικά, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ετοιμάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ ,αλλά και του συνόλου των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον πλανήτη μας ένα στα πέντε παιδιά, δηλαδή περίπου 400 εκατομμύρια, δεν έχει πρόσβαση έστω και σε ελάχιστες ποσότητες πόσιμου νερού, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες ,με αποτέλεσμα καθημερινά να πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού που σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει .!