Σελίδες

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η κυβέρνηση θα «πετσοκόψει» τα κονδύλια για αμοιβές και συντάξεις από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 στα 16 δισ. το μεθεπόμενο χρόνο
Με λίγες λέξεις ο κ. Ραγκούσης τα είπε όλα, πριν λίγες μέρες, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Περιχαρής και προκλητικός δήλωσε ότι σε δυο - τρία χρόνια «θα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μισθολογικής δαπάνης δημοσίου, σε σχέση με το σύνολο των δαπανών ενός κράτους». Δηλαδή, απλά, όλα τα επόμενα χρόνια οι αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο θα λιγοστεύουν.
Αυτός είναι ο στόχος τους: μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και βεβαίως όχι μόνο στο Δημόσιο. Έτσι βλέπει η άρχουσα τάξη και οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν, τη έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Αύξηση των κερδών τους, με την ύπαρξη εργαζομένων με ελάχιστο μισθολογικό κόστος και, φυσικά, με περιορισμένες ως ανύπαρκτες κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές.
Η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου, ήταν μια μεθοδευμένη και βρώμικη προπαγάνδα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, με μοναδικό στόχο να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.
Κυβέρνηση και μεγάλα ΜΜΕ ψεύδονταν συνεχώς. Τα στοιχεία για τις αποδοχές των περίπου 760 χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο είναι αποκαλυπτικά:
Το 50% έχουν συνολικό μικτό εισόδημα κάτω από 1.639 ευρώ το μήνα.
Το 80% έχουν συνολικό μικτό εισόδημα μέχρι 2.078 ευρώ.
Το επόμενο 10% έχει αποδοχές μέχρι 2.418 ευρώ,και μόλις το 10%, έχει υψηλότερες αποδοχές.
Επίσης το 1990, για τους μισθούς και τις συντάξεις των 633.522 εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, η κοινωνία πλήρωνε το 14,1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το 2009 που ο αριθμός των αμειβομένων από το Δημόσιο είχε διαμορφωθεί ήδη στα 914.946 και το ΑΕΠ άρχισε ήδη να παρουσιάζει κάμψη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν όλο κι όλο γύρω στο 9%.
Το 2009, πληρώθηκαν αποδοχές και συντάξεις ύψους 24,5 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2010 καταβλήθηκαν 20,2 δισ. ευρώ.
Για το 2011, έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 19,8 δισ. ευρώ.
Το 2013 στόχος είναι το σχετικό κονδύλι να «πέσει» στα 16,5 δισ. ευρώ! Το κονδύλι αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που το Δημόσιο είχε δαπανήσει το 2003, όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο Δημόσιο ήταν περί τις 822,5 χιλιάδες άτομα!
Καμιά λοιπόν αυταπάτη και ανοχή για αυτήν την πολιτική. Φτάνει πια η λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να πληρωθούν οι τοκογλύφοι των τραπεζών για τον κρατικό δανεισμό και να εξασφαλιστούν πόροι για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών να ξεπεράσουν την κρίση. Είναι ώρα για μαζική αφύπνιση και συνειδητοποίηση ότι μπορούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να βάλουμε φραγμό σε αυτή την πολιτική, να παλέψουμε για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ
ΒΕΡΟΙΑ 8-3-2011