Σελίδες

Η ωμή αλήθεια για ΑΤΕ,ΕΒΖ,ΕΛΒΙΖ κτλ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 23-3-2011
Συνεχίζουμε με τη με αριθμό 640/28-2-2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κας Διαμάντως Μανωλάκου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας κλπ.
Στην ερώτηση της κας Μανωλάκου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, αφού πρώτα δώσουμε το λόγο στην ίδια για να παρουσιάσει την ερώτησή της.
Ορίστε, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το μέλλον της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ συνδέεται τόσο με τις συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όσο και με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Εντάσσεται στο διαρκές Μνημόνιο λιτότητας που συνοδεύεται με απολύσεις και φτώχεια. Ήδη έχει ανακοινωθεί μείωση του λειτουργικού κόστους που συνοδεύεται με μείωση των μισθών των εργαζομένων –και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει- καθώς και με κλείσιμο υποκαταστημάτων, γεγονός που σημαίνει απολύσεις, ανεργία, φτώχεια.
Ταυτόχρονα, επιπτώσεις έχουμε και από τη μείωση του ενεργητικού, δηλαδή το κλείσιμο κρατικοσυνεταιριστικών μονάδων, όπως είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, η ΕΛΒΙΖ, η ΔΩΔΩΝΗ ή κάποιες άλλες. Αυτό σημαίνει απολύσεις και για τους ίδιους τους εργαζομένους σ’ αυτές τις μονάδες, όπως και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων.
Επιπτώσεις, όμως, έχουμε και στους μικρομεσαίους αγρότες. Για τους αγροτοκτηνοτρόφους, αυτές οι μονάδες αποτελούσαν ένα αποκούμπι για να δίνουν την παραγωγή τους σε κάπως ανεκτές τιμές.
Ταυτόχρονα, μ’ αυτόν τον προσανατολισμό της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, θα ξεκληριστούν οι φτωχοί και η μεσαία αγροτιά, γιατί το 60% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην πλειοψηφία τους είναι υποθηκευμένες και θα ακολουθήσουν μαζικές χρεωκοπίες.
Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα η πολιτική των τραπεζών και της ΑΤΕ είχε ληστρική δράση, στηριζόταν στη μεγάλη διαφορά επιτοκίων, καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς και στα πανωτόκια. Αυτό θα έχει ως επίπτωση οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί να γίνουν γρήγορα και με μαζικό χαρακτήρα και με μορφή καταιγίδας. Και αν θέλετε, αυτό συνδέεται και με το μέλλον της εγχώριας αγροτοπαραγωγής και της ύπαρξης των μικρομεσαίων αγροτών.
Εμείς λοιπόν με την ερώτησή μας ζητάμε να μας πείτε τους σχεδιασμούς για την Αγροτική Τράπεζα, για τους εργαζόμενους, τους μισθούς, το ωράριο, τις απολύσεις, αλλά και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων.
Εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι είμαστε αντίθετοι στο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η αγροτιά την κρίση που δημιούργησαν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κρατώ το τελευταίο μέρος της ανάπτυξης της ερώτησης της συναδέλφου και αντιλαμβάνομαι τη θέση που καταθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας.
Θέλω να πω στην κυρία συνάδελφο ότι την ερώτηση αυτή την έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές στη Βουλή.
Κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο πέρα από την προσπάθεια που επιχειρεί να κάνει για να θέσει σε έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, ταυτοχρόνως επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει και τις βάσεις πάνω στις οποίες λειτουργεί η ελληνική οικονομία.
Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει χάσει σημαντικό μέρος στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας. Είναι μία απώλεια η οποία μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τριών ειδών κρίσης. Μία κρίση δημοσιονομική, μία κρίση παραγωγικού προτύπου και μία κρίση ρευστότητας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η κρίση ρευστότητας αγγίζει πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα. Μέρος του τραπεζικού συστήματος αποτελεί και η Αγροτική Τράπεζα, η οποία είχε συσσωρευμένες πάνω της όλες τις παθογένειες από τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου, μια και η Τράπεζα αυτή, όπως γνωρίζετε, ανήκει σε ένα μεγάλο βαθμό στο ελληνικό δημόσιο, καίτοι είναι εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, η Αγροτική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή της, διότι σύμφωνα με το νόμο που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χορήγηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει πάρει μία ενίσχυση από την πλευρά του κράτους που υπερβαίνει το 2% του σταθμισμένου ενεργητικού. Και σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα πρέπει να προχωρήσει σε μία κατάθεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της.
Και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πρώτον, πως σε ό,τι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη σχέση που έχει η Αγροτική Τράπεζα με άλλες θυγατρικές οι οποίες δεν έχουν σχέση με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, θα κοιτάξει να απεμπλακεί, γιατί δεν έχει καμμία αρμοδιότητα, κάτι που έχω δηλώσει υπεύθυνα και δημόσια μέσα στην Αίθουσα της Βουλής απαντώντας σε άλλους συναδέλφους. Δεν έχει καμία ωφέλεια η Αγροτική Τράπεζα από το να εμπλέκεται με δραστηριότητες οι οποίες δεν εντάσσονται στο χρηματοοικονομικό τομέα.
Σε ό,τι δε αφορά τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα, ξέρετε ότι η Κυβέρνηση είχε πάρει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλίσει ότι όλοι εκείνοι οι νέοι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό -είχε αναρτηθεί ο κατάλογος των επιτυχόντων- για να περάσουν και να εργαστούν στην Αγροτική Τράπεζα, με νομοθετική πρωτοβουλία θα έχουν τη δυνατότητα, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, να απορροφηθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας.
Αυτό και μόνο, κυρία συνάδελφε, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον το οποίο εξεδήλωσε και εκδηλώνει συνεχώς η Κυβέρνηση για όλους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν θέσεις εργασίας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.