Σελίδες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ                                                 Αλεξάνδρεια Φεβρουάριος 2011


Τακτικό μέλος της

Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

email c.k.alevras@gmail.com

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Για τον έλεγχο και τη απομάκρυνση η μη των εγκατεστημένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη την έκταση του Δήμου Αλεξάνδρειας

Πολλοί δημότες της πόλης μας διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα που θεωρούν ότι οφείλονται στη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Το ίδιο θέμα απασχόλησε και το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, σε συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα.
Από έλεγχο που πραγματοποίησα , οι βασικοί Νόμοι που ρυθμίζουν την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι ο Ν. 2801/2000 σε συνδυασμό με το Ν. 3431/2006 για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και το Ν.3534/2007 (άρθρο 24 αυτού).
Ο « Κανονισμός Αδειών Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» της ΕΕΤΤ περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών και, ιδίως, τη διαδικασία χορήγησης της άδειας κατασκευής, τους όρους συνεγκατάστασης ή από κοινού χρήσης ευκολιών, τις προϋποθέσεις ταυτοποίησης της κάθε κατασκευής κεραίας, τις διαδικασίες τροποποίησης ή ανάκλησης αδειών.
Η υπ’ Αριθ. 53571/3839/2000 ΚΥΑ για τα « Mέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκαταστημένων στην ξηρά», καθορίζει τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κατασκευές κεραιών, θεσπίζοντας «βασικούς περιορισμούς» έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και επίπεδα αναφοράς.
Ο « Κανονισμός Γενικών Αδειών» και ο « Κανονισμός Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων υπό καθεστώς Γενικής Αδειας για τη Παροχή Δικτύων ή / και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» της ΕΕΤΤ περιλαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες για την απαιτούμενη εκχώρηση συχνότητας από την ΕΕΤΤ η οποία προηγείται της έκδοσης αδείας κατασκευής κεραίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι Ανεξάρτητη Αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη, που έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών (όπως ειδικότερα προσδιορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3094/03) και πολιτών, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας. Η Αρχή αυτή η οποία ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις, παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων της διοίκησης που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων,» σε «ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ» ενταγμένη στον « Κύκλο Ποιότητας Ζωής» ασχολήθηκε ήδη με το πρόβλημα αυτό και συνέταξε σχετική έκθεση με τίτλο
«ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ»
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνάπτονται με τη χωροθέτηση και την κατασκευή σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας και τα οποία συνοψίσθηκαν στα συμπεράσματα που προηγήθηκαν, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα :
Με βάση τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκτιμάται ότι οι αναγκαίες αποστάσεις για την τοποθέτηση των κεραιών δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 300 μέτρων από τα όρια κατοικημένων περιοχών (περιοχών εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών) και 500 μέτρων από ειδικά κτίρια, που στεγάζουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (κτίρια εκπαίδευσης, νοσοκομεία, μαιευτήρια). Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απαραίτητη η τήρηση ικανού ύψους από την επιφάνεια τοποθέτησης και επαρκών αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου για την εγκατάσταση των κεραιών, καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης 300 μέτρων μεταξύ περισσοτέρων κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που είναι εγκατεστημένες στην ίδια περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η αθροιστική συσσώρευση ακτινοβολίας.
Στους προτεινόμενους όρους και περιορισμούς (αποστάσεις, ύψος κλπ) πρέπει να υπαχθούν και οι εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και, εφόσον δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, να παρασχεθεί εύλογος χρόνος για τη μετεγκατάστασή τους, όπως άλλωστε έχει κριθεί σε ανάλογες περιπτώσεις από τη νομολογία (ΣτΕ 3381/2001).
Ύστερα από τα παραπάνω, καλώ τη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να αποφασίσει σχετικά.
Ο εισηγητής

Xρήστος Αλευράς