Σελίδες

μισθωτή .....σκλαβιά.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ, για την εγκύκλιο που αφορά την εργασία νέων 18-25 ετών με συμβάσεις «εργασιακής εμπειρίας» :
«Το δώρο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας, είναι η εγκύκλιος με την οποία αποσαφηνίζουν τους όρους με τους οποίους θα εκμεταλλεύονται ακόμα πιο στυγνά τις νέες και τους νέους εργάτες 18 με 25 ετών.
Οι νέοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 2 χρόνια με 592 ευρώ μεικτά με συμβάσεις "εργασιακής εμπειρίας". Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν να επεκτείνουν αυτό το χρόνο σε άλλα δύο χρόνια, αλλάζοντας ειδικότητα στους νέους εργάτες. Πρόκειται για καταδίκη κυριολεκτικά σε δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί - ανεργία - και πάλι δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί. Την περιπλάνηση από ειδικότητα σε ειδικότητα και από αφεντικό σε αφεντικό. Οι στόχοι τους είναι η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για τους υπόλοιπους εργάτες, καθώς οι επιχειρηματίες μπορούν να απολύουν εργαζόμενους με 2-3μηνες συμβάσεις, ενοικιαζόμενους, να εκβιάζουν με εθελούσιες εξόδους και να τους ανακυκλώνουν με τις νέες στρατιές συμβασιούχων.
Αξιοποιούν την ανεργία που τη γεννά αναπόφευκτα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης για να εκβιάσουν. Επιδιώκουν να σβηστεί από το λεξιλόγιο της νέας γενιάς η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις. Θέλουν να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική δύναμη και παράλληλα οι άνεργοι να είναι έτοιμοι για την ίδια και μεγαλύτερη εκμετάλλευση.
Η εγκύκλιος που ανακοίνωσαν αποτελεί κομμάτι της ενιαίας αντεργατικής πολιτικής για την εξασφάλιση φθηνών εργατών, σύγχρονων σκλάβων. Ετσι στρώνεται το έδαφος για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία. Ετσι εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα. Αυτά τα ιδεολογήματα που πλασάρουν και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των νέων εργατών και εργατριών. Θέλουν να αποδεχτούμε τη μισθωτή σκλαβιά. Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Τα επιδίωκαν πολλά χρόνια πριν την κρίση. Υλοποιούνται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Να μη χαθεί χρόνος. Καμιά αναμονή. Καμιά συναίνεση. Οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες να γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Δουλειά όλων να απαλλαγεί τώρα το εργατικό κίνημα από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ολοι στα συνδικάτα, στις επιτροπές αγώνα, όλοι με το ΠΑΜΕ. Για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, για μέτρα προστασίας των ανέργων. Κάθε κλάδος και τόπος δουλειάς, κάθε συνοικία να γίνει μια "Χαλυβουργία". Ταξική ενότητα, αλληλεγγύη, αντεπίθεση.
Οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι άνεργοι, οι νέοι από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να διαμορφωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής για τη Λαϊκή Εξουσία. Για να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για να βάλουμε τέλος στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Μονόδρομος είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους».