Η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών.


Ανοιχτή επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, απευθύνεται στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδιαίτερα στους μαθητές, για να πει την άποψή του για το ζήτημα των ναρκωτικών, τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο της σημερινής συγκυβέρνησης, που κατατέθηκε στη βουλή στις 9/1/2012.
Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ουσιαστικά ευκολότερη η διακίνηση των ναρκωτικών, μιας και αποποινικοποιείται η «προσωπική» χρήση τους.  Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «Η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών υπαγορεύθηκε από τη σκέψη ότι η χρήση ναρκωτικών αποτελεί πράξη αυτοπροσβολής του εννόμου αγαθού από το φορέα του(...). Θα έπρεπε αυτή η πράξη να αντιμετωπισθεί από το νομοθέτη και το νόμο με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία μας άλλες αυτοπροσβολές (αλκοόλ, τσιγάρο)».
             Στο άρθρο 29 με τίτλο «καλλιέργεια κάνναβης, δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφία ιατρικής συνταγής» του νομοσχεδίου αναφέρεται:
1. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο μέχρι πεντακοσίων ευρώ.
2. Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών δημοσίως τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι μηνών ή με πρόστιμο μέχρι χιλίων ευρώ. Ο δράστης της πράξης του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς συμπτωματική και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί.
3. Δεν τελεί άδικη πράξη όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για ατομική του χρήση.
Σαφώς, είμαστε κατά της φυλάκισης όσων κάνουν χρήση και υπέρ της ένταξης τους στα λεγόμενα «στεγνά προγράμματα» χωρίς υποκατάστατα, αλλά με όλα τα παραπάνω, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να δράσουν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών.
Ποιοι είναι αυτοί που έχουν συμφέρον από μια κοινωνία που τα ναρκωτικά θα κυκλοφορούν ελεύθερα; Είναι αυτοί που ετοιμάζονται να παραδώσουν στην νέα γενιά, ένα μέλλον και μια κοινωνία που θεωρεί πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό μεγάλο μέρος  των νέων και των εργαζομένων. Είναι αυτοί που αξιοποιώντας την σημερινή καπιταλιστική κρίση προσπαθούν να δημιουργήσουν για την νέα γενιά και τους εργαζόμενους γονείς τους, συνθήκες μεσαίωνα.
 Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι ανακάλυψαν τη «λύση για όλα» τα «κακά»: «Νόμιμο το χασίσι». Και τα «υποκατάστατα» των ναρκωτικών» (που κι αυτά είναι ναρκωτικά ) «θα πουλιούνται λέει ελεύθερα στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία».
Τονίζουμε ότι: Α)Το πρόβλημα των ναρκωτικών εμφανίζεται ιστορικά μαζί με τον καπιταλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «τοξικομανία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, δηλαδή μέσα στον καπιταλισμό. Β) Η διακίνηση ναρκωτικών (νόμιμη ή παράνομη) είναι ένα εμπόριο που αποφέρει στους καπιταλιστές 500 δις δολάρια ετησίως. Γ)Στο Αφγανιστάν από τότε που μπήκαν Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές τετραπλασιάστηκε η παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών σ’ αυτή τη χώρα. Δ) Όπου νομιμοποιήθηκαν τα ναρκωτικά, η χρήση ναρκωτικών όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά εκτοξεύτηκε στα ύψη. Το ίδιο και η εγκληματικότητα. Για παράδειγμα στην Ελβετία που τα νομιμοποίησαν, μέσα σ’ ένα χρόνο τα αποτελέσματα τους έκαναν άρον-άρον να ανακαλέσουν την απόφασή τους αυτή. Ε)Τα «υποκατάστατα» (π.χ.μεθαδόνη αντί ηρωίνη) είναι κι αυτά ναρκωτικά που σε εθίζουν και που πεθαίνεις κι από αυτά. Στη Δανία π.χ. το 45% των θανάτων από ναρκωτικά προέρχεται από χρήση μεθαδόνης. ΣΤ) Τα «υποκατάστατα» εμφανίστηκαν πρώτη φορά σαν «προϊόντα» που τα διαφήμιζαν μεγάλες εταιρείες φαρμάκων (Μπάγερ κλπ)
Επομένως ΜΗΝ πιστεύετε τα ψέματα που πλασάρουν.
               Μιλούν για ελευθερία, για «ελεύθερη διάθεση του σώματος». Σκεφτείτε όμως πόσο ελεύθερος είναι ο νέος που τον πετάνε στην ανεργία, που τον καταδικάζουν σε μισθούς και μεροκάματα πείνας, που τον κρατάνε αμόρφωτο, του στερούν την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό; Αυτοί που διαφημίζουν την «ελευθερία των ναρκωτικών», είναι οι ίδιοι που συνεργάζονται με την Αμερικάνικη πρεσβεία για να διαφημιστούν οι ιμπεριαλιστές-σφαγείς των λαών.
               Η «φυγή» δεν είναι ελευθερία, ούτε πράξη αντίστασης και απειθαρχίας στο σύστημα τους.
            Την ίδια ώρα, όλα όσα αφορούν δικαιώματα και όνειρά, κρίνονται... «παράνομα». Παράνομες οι καταλήψεις, οι κινητοποιήσεις, η ανυπακοή στους νόμους τους. Την ίδια ώρα, το μόνο νόμιμο θέλουν να είναι τα ναρκωτικά.  Και δεν φτάνουν σε αυτό. Καταργούν τις θεραπευτικές κοινότητες που παλεύουν για την απεξάρτηση των ναρκομανών κι οδηγούν τους ναρκομανείς να παίρνουν απ’ τα υποκατάστατα, τάχα «νόμιμα» ναρκωτικά που τα πουλούν οι πολυεθνικές.  Με το νομοσχέδιο θέλουν να βγάλουν χρήματα οι ιδιώτες και από τον ανθρώπινο πόνο.
Ξέρετε καλά ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν «μαλακά» και «σκληρά» προβλήματα που οδηγούν στα ναρκωτικά. Και για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται να λείψουν απ’ τη γη οι αιτίες που το γεννούν. Αιτίες γνωστές κι ομολογημένες: η φτώχια, η εκμετάλλευση, η ανεργία, η σχολική ή άλλη κοινωνική απόρριψη και περιθωριοποίηση. Είναι οι συνέπειες της κοινωνίας της εκμετάλλευσης μέσα στην οποία ζούμε.  Αυτή η κοινωνία που έχει όνομα, τη λένε «καπιταλισμό».
Η μοναδική πραγματικά ελεύθερη επιλογή είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, τέτοια που δικαιούται η νεολαία.
ΒΕΡΟΙΑ 16-1-2012