Σελίδες

Συμβασιούχοι οκτώ μηνών στην Καθαριότητα διακόπτουν συνεδρίαση του Δ.Σ.Θεσσαλονίκης


Περίπου 70 συμβασιούχοι οκτώ μηνών στην Καθαριότητα είχαν κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι συμβάσεις τους, όπως άλλων 700 και πλέον συναδέλφων τους, έληξαν στο τέλος του προηγούμενου έτους (κάποιες έληξαν αυτές τις ημέρες). Τα αιτήματα των συμβασιούχων ήταν η καταβολή δεδουλευμένων και η έγγραφη διαβεβαίωση του δήμου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε με το έγγραφο να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή τους στην εργασία. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε τον λόγο σε εκπρόσωπο των συμβασιούχων, ο οποίος ανέφερε τα αιτήματα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι πως ο τομέας της Καθαριότητας πρέπει να έχει μόνιμους υπαλλήλους. Ωστόσο, η πολιτεία «ανακυκλώνοντας την ανεργία» επιλέγει να καλύπτονται οι θέσεις με συμβασιούχους. «Δεν επέλεξε ο δήμος να λειτουργεί με ομηρική εργασία», είπε. Ο δήμος έκανε από τον περασμένο Ιούνιο αίτηση για την πρόσληψη συμβασιούχων 18 μηνών, η οποία δεν εγκρίθηκε, και αναγκαστικά από τις αρχές του έτους καλύπτει τις ανάγκες του με διμηνίτες.
Επίθεση στον δήμαρχο εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων στη συνεδρίαση και να δοθεί η βεβαίωση ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. «Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στα δικαστήρια, κι ας τους απορρίψουν», ήταν η θέση του Κώστα Καζαντζίδη, εκπροσώπου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Επικαιροποίηση του παλαιότερου ψηφίσματος ζήτησε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής έκρινε ότι «ακόμη και στο βάρβαρο μνημόνιο 2 μπορούν να ικανοποιηθούν οι μόνιμες ανάγκες του δήμου». Θέση του Χρήστου Μάτη ήταν ότι «πρέπει να σταματήσει η διοίκηση να απασχολεί συμβασιούχους».
Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες της Καθαριότητας, αλλά να λειτουργήσει ένα μικρό σύστημα δήμου - ιδιωτών, στο οποίο ο πρώτος θα έχει την ευθύνη της αποκομιδής και οι δεύτεροι τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας θα δαπανηθούν 20 εκατ. ευρώ και επιπλέον 9 εκατ. για την ανανέωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης, χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.
Στις διευκρινίσεις του δημάρχου οι παρευρισκόμενοι συμβασιούχοι άρχισαν να αντιδρούν φωνάζοντας, και ο κ. Αβραμόπουλος στις 4.11 μ.μ. αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση, η οποία επαναλήφθηκε στις 4.30 μ.μ., με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν να διαβεβαιώνει τους συμβασιούχους ότι τις επόμενες ημέρες θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς ενημέρωσε ότι στάλθηκαν έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία με αίτημα την κάλυψη μόνιμων αναγκών στον τομέα του.
Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζητούσε από τους συμβούλους να ψηφίσουν εάν πρέπει να συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων ή όχι, οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στο προεδρείο και κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από τα έδρανα, πιέζοντας το σώμα να δεχτεί το αίτημά τους. Η συνεδρίαση διακόπηκε για μία ώρα  και όταν ο κ. Αβραμόπουλος τους ρώτησε αν θα απομακρύνονταν ώστε να συνεχιστεί η συνεδρίαση, εκείνοι δεν δέχτηκαν, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να λήξει τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας, «εσείς καταλύετε τη δημοκρατία».
ΠΗΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ