Σελίδες

Αθηροσκλήρωση: Νόσος με τραγικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες


Τραγικές είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες από τις επιπλοκές της Αθηροσκλήρωσης στη χώρα μας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 40.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου και σημειώνονται 15.000 θάνατοι. Το κόστος αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου, όπως οι θεραπείες, τα νοσήλια, οι αναπηρίες ή οι συντάξεις, υπολογίζεται ετησίως σε 7 δις ευρώ στην Ελλάδα και 200 δις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδας Απόστολος Ευθυμιάδης με αφορμή το 8ο ετήσιο συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 15 με 17 Μαρτίου 2012 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Hyatt Regency. 
Λόγω των πολυποίκιλων επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου η πρόληψη και η εξέλιξη της αθηροσκληρωτικής Νόσου, σε επίπεδο διαιτητικό και θεραπευτικό, κρίνεται επιβεβλημένη, ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης. Έτσι μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο, είναι οι νέες κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες που ανακοίνωσαν, μετά από 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.
Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο οι άρρωστοι με:
1. Τεκμηριωμένη καρδιαγγειακή νόσο, με επεμβατικές ή μη επεμβατικές δοκιμασίες
2. με διαβήτη τύπου 2 & με διαβήτη τύπου 1, με βλάβη των οργάνων-στόχων (όπως μικρολευκωματινουρία)
3. με μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια [σπειραματική διήθηση (GFR), 60 ml/min/1.73 m2).
Σε όλους αυτούς, συνιστάται η LDL (κακή) χοληστερίνη να είναι < 70 mg/dl , η με τη φαρμακευτική αγωγή να μειώνεται τουλάχιστον >50% από την αρχική τιμή.
Με βάση τα νέα στοιχεία των οδηγιών οι άρρωστοι με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, μπαίνουν επίσημα στην κατηγορία των πολύ Υψηλού Κινδύνου, επομένως χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση των λιπιδίων τους.
Σύμφωνα με καταγραφές και εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Νεφρολογικής Εταιρείας, οι άρρωστοι αυτοί προσεγγίζουν το 1.000.000, εκ των οποίων πάνω από 500.000 υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίπτωση αυτή μεγάλη είναι η συμβολή της μελέτη Sharp, που ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε προ έτους. Όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης «είναι κλινική μελέτη σε περισσότερους από 9.000 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Απέδειξε, μετά από σχεδόν πέντε έτη παρακολούθησης, τη δυνατότητα του συνδυασμού εζετιμίμπης / σιμβαστατίνης να μειώνει τα μείζονα αγγειακά και αθηροσκληρωτικά συμβάματα κατά 17%, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου και ούτε το προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας της θεραπείας».
Σε ότι αφορά τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, που αντιστοιχούν στο 7-8% του πληθυσμού, ο καθηγητής Καρδιολογίας επισήμανε ότι θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου, ισοδύναμοι της στεφανιαίας νόσου, και πρέπει, μαζί με τη ρύθμιση του σακχάρου, να παίρνουν υπολιπιδαιμικά φάρμακα.
Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας υπάρχουν 1.000.000 άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν την ασθένεια τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τη γήρανση του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιασθεί σε περίπου 20 χρόνια. Είναι επίσης γνωστό ότι ο σακχαροδιαβητικός άρρωστος θα πεθάνει από καρδιαγγειακές επιπλοκές (έμφραγμα) και πολύ συχνά οδηγείται στο διαβητικό πόδι, την τύφλωση ή τη νεφρική ανεπάρκεια.
Στις Κατευθυντήριες Οδηγίες δίνεται έμφαση στα υγιεινοδιαιτητικά μέσα που πρέπει να εφαρμόζονται (δίαιτα, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, την σωστή άσκηση και την αποφυγή στου στρες. Ακόμη συνιστούν τροφές με εμπλουτισμό με φυτόλες, στανόλες και στη χρησιμοποίηση τροφών με αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σύγχρονη Φαρμακευτική Αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2
Ο πρόεδρος της ΕΑΒΕ, κ. Ευθυμιάδης, έκανε εκτενή αναφορά στα σύγχρονα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2. Όπως είπε, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δεδομένα για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της μελέτης LEADER® που αφορά τη λιραγλουτίδη. Πρόκειται για μια μακροχρόνια, πολυκεντρική, πολυεθνική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη φάσης 3b, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 8.613 ασθενείς παγκοσμίως και η οποία θα διαρκέσει 5 έτη.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ασθενείς με διαβήτη η σιταγλιπτίνη, που αν αποδειχθεί από κλινικές μελέτες, που διεξάγονται ήδη, θα δώσει μία νέα διάσταση στη συνολική θεώρηση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται σακχαρώδης διαβήτης.
Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Αθηροσκλήρωσης στις Κατευθυντήριες Οδηγίες επισημαίνεται η συμβολή των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, κύρια των στατινών, που θεωρούνται αποτελεσματικά φάρμακα, με καλή συμμόρφωση και ανεκτικότητα.
BY KENTRINEWS