Σελίδες

Οδηγίες της Διεύθυνσης Γεωργίας, για τους καλλιεργητές βάμβακος

Οι παρακάτω γεωργικές προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από την Διεύθυνση Γεωργίας και αφορούν τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
Αφορούν το διάστημα του σταδίου της εμφάνισης των πρώτων χτενιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
Διαπιστώσεις
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης με 4 ως 6 χτένια ανά φυτό. Το ύψος των φυτών είναι 30 με 40 εκατοστά.
Προβλήματα που εμφανίστηκαν με παρουσία αφίδων και τετρανύχου έχουν σε γενικές γραμμές αντιμετωπιστεί με επιτυχία, είτε με χημικούς ψεκασμούς είτε λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών για τις αφίδες. Παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί ωφελίμων.
Από επιβλαβείς οργανισμούς διαπιστώθηκε παρουσία μικρού αριθμού προνυμφών πράσινου σκουληκιού ενώ σε άλλα σημεία παρατήρησης υπήρχε μικρός αριθμός συλλήψεων ενηλίκων στις φερομονικές παγίδες
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Την περίοδο αυτή συστήνεται η διενέργεια του δεύτερου σκαλίσματος , και όπου ταυτόχρονα γίνεται και αζωτούχος  λίπανση ,αυτή να γίνεται με ορθολογικό τρόπο  ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική βλάστηση που οδηγεί σε οψίμιση της παραγωγής  και την δημιουργία ανώριμων φυτών με υδαρείς φυτικούς ιστούς που τα καθιστά ευπρόσβλητα στους εχθρούς και ασθένειες. Ο βαμβακοπαραγωγός δεν πρέπει να προβαίνει σε ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα για οποιαδήποτε μη εμφανισθέντα  επιβλαβή οργανισμό, ούτως ώστε να εγκατασταθούν μεγάλοι πληθυσμοί ωφελίμων κατά την εμφάνιση της δεύτερης και πιο επιζήμιας γενιάς του πράσινου σκουληκιού . Τονίζουμε δε ότι η οι προσβολές από την πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού είναι μικρές μιας και τα προσβεβλημένα καρποφόρα όργανα αντικαθίστανται με νέα από το ίδιο το φυτό
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται καμία χημική επέμβαση εφόσον οι πληθυσμοί είναι κάτω από τόριο επέμβασης  . Σε περίπτωση που παρατηρείται ευρεία προσβολή σε βαμβακοχώραφα ,να γίνεται χρήση μόνο εκλεκτικών εντομοκτόνων   όπως ο βάκιλος θουριγίας ή το SPINOSAD, πάντα στο κατάλληλο στάδιο. Στην παρούσα φάση σκοπός είναι η εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση των εχθρών (π.χ. πράσινο σκουλήκι) σε μεταγενέστερα στάδια της καλλιέργειας. Εντούτοις συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά την βαμβακοκαλλιέργειά τους για τυχόν προσβολές κυρίως από αφίδες, λύγκο ή τετράνυχο. Συγκεκριμένα, αν διαπιστώσουν συμπτώματα όπως κατσάρωμα, συστροφές ή σχισίματα στα φύλλα, μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας για περαιτέρω οδηγίες. Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προιόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δόσεις σύμφωνα με τις ετικέτες τους.