Σελίδες

Δύο προτάσεις κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Δ.Σ. Αλεξάνδρειας, για τον αγώνα του αγροτικού κόσμου

Την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Αλεξάνδρειας, προτάθηκε απο τον επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας το ακόλουθο ψήφισμα υποστήριξης - συμπαράστασης των αγροτών στον αγώνα για την επιβίωσή τους:
ΨΗΦΙΣΜΑ 1

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας τίθεται στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο δίκαιο αγώνα τους .

Η ολομέτωπη επίθεση Ε.Ε. και κυβέρνησης στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγους καπιταλιστές αγρότες. Αυτή η πολιτική εκφράζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που περιορίζει την παραγωγή για τους μικρούς αγροτοπαραγωγούς και οδηγεί στη δραστική μείωση των ενισχύσεων που φτάνει ως το 60% μέχρι το 2019. Εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, που προβλέπει την άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με 13% για τα εισοδήματα του 2014, με 20% για τα εισοδήματα του 2015, και 26% για τα εισοδήματα του 2016. Αντίστοιχα η προκαταβολή επί του φόρου είναι 55% για το 2015, 75% για το 2016 και 100% για το 2017. Στην ίδια ρότα είναι και η αύξηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια στο 23%. Ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο καθώς και η ανυπαρξία νέων αρδευτικών έργων, όπως το δίκτυο ελεύθερης ροής του Αλιάκμονα .
Στηρίζουμε τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς και το πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διεκδικήσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Καλούμε την κυβέρνηση ΆΜΕΣΑ να εφαρμόσει:

1. Τη φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

2. Αφορολόγητο το οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

3. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

4. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Απο τη δημοτική παράταξη του δήμαρχου κου Π. Γκυρίνη παρουσιάσθηκε όμως το ακόλουθο δεύτερο ψήφισμα :
ΨΗΦΙΣΜΑ 2 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του στον αγώνα του αγροτικού κόσμου, που αποτελεί τον πιο παραγωγικό και ζωτικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας.
Τα μέτρα που θέλουν να ψηφίσουν (ασφαλιστικό, φορολογικό) είναι παράλογα και άδικα, ιδιαίτερα καταστροφικά για τον αγροτικό κόσμο και ισχυρό πλήγμα για τον τομέα της ελληνικής γεωργίας, που ήδη πλήττεται σοβαρά από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων,από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και από εκτεταμένες καταστροφές στη φυτική και ζωική παράγωγη των τελευταίων ετών.
Είναι ολοφάνερο πως σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, μια τέτοια αντιαγροτική πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης και παραγωγής εθνικού πλούτου, απεναντίας οδηγεί στην αποδιάρθρωση και διάλυση του κύριου παραγωγικού ιστού της εθνικής οικονομίας . Άλλωστε οι αγρότες, όπως και οι άλλες τάξεις εργαζομένων, τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, έτσι που για πολλούς τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.
Είναι ώρα να κατανοήσει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνολικά η κυβέρνηση πως αυτή η σκληρή δέσμη των φορολογικών μέτρον είναι εξοντωτική για τον πρωτογενή τομέα, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα οικονομικής ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση δεν οφείλει απλώς, ειναι υποχρεωμένη να αναιρεσει τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα και να στηρίξει τους αγρότες μας που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την επιβίωσή τους».
Φυσικά το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων των δημοτικών συμβούλων .
Το ψήφισμα που εισηγήθηκε η Λαική Συσπείρωση Αλεξάνδρειας έλαβε μόνον την ψήφο του Χρ.Αλευρά...
...