Σελίδες

Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας" για το προσφυγικό.

Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών μαζί με όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό, έρχονται να αντιμετωπίσουν και την ένταση της καταστολής στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Αυτός ο εγκλωβισμός τους λοιπόν στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκεν, δίνουν πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots. Και όλα αυτά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ταυτόχρονα και με αφορμή το Προσφυγικό, έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ είχαμε προειδοποιήσει, εδώ και πολύ καιρό ότι οι αντιδραστικές αποφάσεις και συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όλα τα κόμματα του ευρωενωσιακού μονόδρομου (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- Ποτάμι- Ένωση Κεντρώων) είτε συνυπέγραψαν είτε συμφωνούν με αυτές και σήμερα εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργούν σε βάρος, τόσο των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας όσο και σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
Είναι ξεκάθαρο, ότι οι αποφάσεις αυτές στόχο έχουν να μετατρέψουν τη χώρα, σε ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης των προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, σε διάφορα σημεία στη χώρα, ενδεχομένως και στον δήμο Βέροιας, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και προϋποθέσεων για φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Τόσο η ανυπαρξία των απαραίτητων υποδομών όσο και η πολιτική και πρακτική της ΕΕ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των χώρων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζοντας ότι όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το πρόβλημα συνεχώς θα επιδεινώνεται προτείναμε συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος.
· Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
· Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
· Όχι στα hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
· Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
· Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
· Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
· Έξω η Frontex, το ΝΑΤΟ και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζοντας ως ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα απαιτήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 Μαρτίου 2016, να συζητηθεί ως έκτακτο το θέμα του Προσφυγικού ή σε μια ειδική συνεδρίαση.
Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί το σοβαρό αυτό θέμα προκειμένου να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι το παραπέμπει όταν και αν τεθεί θέμα εγκατάστασης προσφύγων στον Δήμο Βέροιας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζουμε την προκλητική άρνηση της Δημοτικής Αρχής και καλούμε τον λαό του Δήμου Βέροιας και τους μαζικούς φορείς να απαιτήσουν να συζητηθεί το θέμα άμεσα και όχι όταν βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, να συνεχίσουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να ανοίξουν μέτωπο, τόσο με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που φαντασιώνονται νέα Νταχάου και Άουσβιτς, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν το προσφυγικό πρόβλημα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους.

Βέροια, 9 Μάρτη 2016