Σελίδες

Πολυνομοσχέδιο μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων.


 Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που υπερψήφισαν επί της αρχής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και καταψήφισε το ΚΚΕ , παραδίδει το φυσικό περιβάλλον στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου και παράλληλα ενισχύει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων των δήμων, ενώ  «στοχεύει να διαμορφώσει καλύτερους όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του απομειούμενου λαϊκού εισοδήματος», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει.
Στη συνέχεια ο Γ. Ζιώγας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοθετήματος, λέγοντας για την προστασία του περιβάλλοντος ότι πρόκειται για «γενικόλογες αναφορές» που πρέπει να συνδυαστούν με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το fast - truck, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δήθεν προστασία της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική αδειοδότηση, «στρώνουν παραπέρα το δρόμο στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος».
 Ειδικά μάλιστα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόνισε ότι η ισχύουσα νομοθεσία «ιδιωτικοποιεί βασικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης σε καίριας σημασίας αντικείμενα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, επιθεωρήσεων και ελέγχων».
Οσον αφορά στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «θωρακίζεται και νομοθετικά η ιδιωτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα του τομέα των δημοτικών απορριμμάτων», αφού «αφαιρείται από την τοπική αυτοδιοίκηση το αποκλειστικό μέχρι σήμερα δικαίωμα της αρμοδιότητας της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων». Παράλληλα είπε ότι «το κόστος διαχείρισης μετακυλίεται στα λαϊκά στρώματα». Επιπρόσθετα επιβάλλεται ένα εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα «χαράτσι», το ειδικό τέλος ταφής για τα σύμμεικτα και άλλα δημοτικά απορρίμματα.
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε ότι «υπήρξαν στο παρελθόν νόμοι προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν είναι τυχαίο. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του έχουν μια συγκεκριμένη λογική και η κυριαρχούσα λογική είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων, με πρώτο παράγοντα τη γη».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι «το υπουργείο έχει καταφέρει να βελτιώσει δραστικά το πλαίσιο και κυρίως τους μηχανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος».