Σελίδες

Καλοκαιρινοί διατροφικοί θησαυροί : χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι.


  Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες διανύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν εδώ από τις πατρίδες τους. Και όλοι, σταθερά, εκτός από τα υπέροχα τοπία και τις καταγάλανες θάλασσες, εντυπωσιάζονται από δύο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας: Τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Δεν υπάρχει αλλοδαπός επισκέπτης που να τα έχει δοκιμάσει και να μην τα έχει λατρέψει – εξάλλου είναι και προσιτά από οικονομικής άποψης. Αν μάλιστα οι ξένοι γνώριζαν τα μοναδικά καλά που προσφέρουν στην υγεία τους αυτές οι απλές ελληνικές νοστιμιές, θα ήταν διπλά ευχαριστημένοι, αφού αντί για τις ακριβές κλινικές της Γενεύης που προσφέρουν αποτοξίνωση και υπόσχονται να επαναφέρουν το σώμα σε κατάσταση ευεξίας, θα διαπίστωναν ότι αρκεί να εντάξουν στο διατροφικό μενού τους τα δυο πασίγνωστα ελληνικά πιάτα για να έχουν καλή υγεία.
Ταπεινές αλλά σπουδαίες τροφές
Εκτός από την κούρα αναζωογόνησης και ξανανιώματος που προσφέρουν, η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι βελτιώνουν και τις ερωτικές επιδόσεις, αφού σχεδόν όλα τα υλικά τους (ελαιόλαδο, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι, γιαούρτι, ντομάτες, πιπεριές) είναι γνωστές αφροδισιακές τροφές. Ας δούμε αναλυτικά τους διατροφικούς θησαυρούς μήπως εκτιμήσουμε, όπως τους αξίζει, τα ταπεινά πλην όμως σπουδαία διατροφικά εφόδια που διαθέτουμε στην κουζίνα μας:
Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιο Βαλαβανίδη, τα τρία κορυφαία αντιοξειδωτικά τρόφιμα, τα οποία εμπεριέχουν ουσίες που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχηματίζονται μέσα στο σώμα μας ως κατάλοιπα του μεταβολισμού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να ξανανιώσει. Το σκόρδο μάλιστα είναι φυσικό αντιβιοτικό και επιπλέον καθαρίζει τα αγγεία.
Οι ελιές ισοδυναμούν με διατροφικό διαμάντι αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Νικόλαο Ανδρικόπουλο, έχουν 100 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το ελαιόλαδο.
Οι ντομάτες είναι πηγή βιταμίνης C (όπως και οι πιπεριές), φλαβονοειδών και β-καροτένιου, ουσίες οι οποίες, ως αντιοξειδωτικές, μάχονται κι αυτές τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Επίσης περιέχουν και αντικαρκινικές ουσίες (λυκοπένιο, σελήνιο).
Το αγγούρι είναι εξαιρετικό διουρητικό/αποτοξινωτικό και περιέχει ένα ένζυμο που βοηθάει την πέψη των πρωτεϊνών.
Η ρίγανη εμφανίζει και αυτή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (πολύ μεγαλύτερη από άλλα λαχανικά και φρούτα) και, χάρη στις ουσίες που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης προφυλάσσει τον οργανισμό από μια σειρά ασθενειών, ενώ είναι και αυτή φυσικό αντιβιοτικό. Ως γνωστόν, η ποιότητα της ελληνικής ρίγανης θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο.
Η φέτα και το γιαούρτι προμηθεύουν τον οργανισμό με πρωτεΐνες μεγάλης διατροφικής αξίας, καθώς και ασβέστιο συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το γιαούρτι επιπλέον είναι αποτοξινωτική τροφή, που επιδρά θετικά στο πεπτικό σύστημα
πηγη GOLDEN MAGAZINE